Udarne vijesti

Propalo 35.000 doza vakcine Sputnjik V: Biće uništene zbog isteka roka

Skoro 35.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, od 40.000 koliko je kupljeno i isporučeno sredinom oktobra prošle godine, biće uništeno zbog isteklog roka.

Iz “Montefarma” su “Vijestima” kazali da se u njihovom skladištu nalazi 16.790 doza Gam COVID-Vac Component vakcine i 18.080 drugih doza za revakcinaciju sa isteklim rokom.

Istakli su da će se nakon sumiranja i broja doza isteklog roka Sputnjik V vakcine povučenih sa vakcinalnih punktova pristupiti slanju na uništenje, prema standardnoj proceduri.

”Vijesti” su to najavile i prošlog mjeseca, s obzirom na to da je rok upotrebe ovih vakcina bio 28. februar. Međutim, tokom cijelog februara iz skladišta Montefarma zbog slabog interesovanja građana nije upućena ka vakcinalnom punktu nijedna doza.

U Crnu Goru je 15. oktobra stigao kontingent od 40.000 doza vakcina Sputnjik V, čime je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sa ranije isporučenih 10.000, zaokružena isporuka ukupno 50.000 vakcina ruskog proizvođača.

Iz Ministarstva su tada kazali da je to rezultat bilateralnih pregovora tog resora, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske Vlade i proizvođača vakcina. Istakli su da će vakcine primiti 20.000 građana, koji sa nestrpljenjem očekuju upravo Sputnjik V.

Međutim, za četiri i po mjeseca ovu vakcinu primilo je najviše 2.500 osoba.

Ministarstvo zdravlja nije saopštilo koliko su plaćene vakcine, a pojasnili su da su svi ugovori o nabavci označeni stepenom tajnosti jer je to praksa proizvođača.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su ranije da je za 50.000 doza Sputnjik V uplaćeno po 19,9 dolara, odnosno ukupno gotovo milion, što nadležni nijesu demantovali.

Sputnjik V je prva vakcina protiv koronavirusa koja je upotrijebljena u Crnoj Gori.

Saglasnost za uvoz ruske vakcine izdata je 11. februara prošle godine, a vakcinacija prioritetnih grupa – starijih osoba i medicinskog osoblja, počela je desetak dana kasnije.

Dolaskom kontingenta kineskih vakcina, kao i onih koje su registrovane na području Evropske unije, ali prije svega i kašnjenjem u isporuci Sputnjik V, značajno je opalo interesovanje građana da prime rusku.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …