Zbog zabrane Hepi TV: Marić tužio Savjet AEM

Hepi televizija tužila je Savjet Agencije za elektronske medije zato što je crnogorski regulator na pola godine zabranio prikazivanje spornih emisija tog emitera iz Srbije. Ta oduka je uslijedila nakon što je na tim kanalima konstantno promovisana mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Nakon što je Pobjeda saznala da je Hepi televizija čiji je direktor Milomir Marić tužila Savjet AEM, poslali smo pitanja Agenciji za elektronske medije, odakle su nam to i potvrdili.

  • Savjet Agencije za elektronske medije je početkom februara od Upravnog suda Crne Gore dobio zahtjev da odgovori na tužbu emitera TV programa TV Hepi iz Srbije – potvrdili su Pobjedi iz AEM-a.

Oni su istakli da je odluka SAEM-a donijeta u skladu sa zakonom i činjenično je pravno utemeljena na pravilno i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju, uz pravilnu primjenu materijalnog prava.

Odluku da zamrači na pola godine emisije „Dobro jutro Srbijo“, „Vikend jutro“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“, emitera Hepi, Savjet AEM je donio 8. januara, nakon mnogo upozorenja poslatih toj televiziji, zbog govora mržnje i uvreda koje su pojedini gosti u udarnom programu iznosili na račun Crnogoraca i Crnogorki.

AEM odluku o ukidanju spornih emisija na pola godine nije donio odmah.

Od srpskog regulatora AEM je tražio da utvrdi odgovornost televizija i da preduzme adekvatne mere.

Govor mržnje na Hepi televiziji bio je konstantan, pa je na crnogorskog regulatora izvršen žestok pritisak javnosti, kao i reakcije nevladinih organizacija, institucija, političkih partija i intelektualaca.

Povod ukidanja emisija su bile primitivne uvrede koje je na račun Crne Gore iznio predsjednik Srpske radikalne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Nije se zaustavljao – mizogino i seksističko obraćanje uputio je i poslanici Socijaldemokratske partije Draginji Vuksanović-Stanković. Samo dvije nedjelje nakon što je AEM zabranila emitovanje nekoliko emisija Hepi televizije, Šešelj je na TV Pink nastavio sa govorom mržnje.

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …