Ukrajina i Rusija na pragu dogovora?

Iako su službeno ukrajinska i ruska delegacija održale tri runde pregovora u Bjelorusiji, razgovori su i prethodnih dana nastavljeni iza zatvorenih vrata, a čini se kako se po prvi put govori i o mogućnosti postizanja dogovora.

Naime, delegacije Rusije i Ukrajine su razgovore o prekidu sukoba, ali i sigurnosnim zahtjevima obje strane nastavili putem online formata, a nakon današnjeg sastanka predstavnici i jedne i druge strane izašli su pozitivnim stavovima.

Savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak, ujedno i član ukrajinske pregovaračke delegacije, izjavio je kako Rusija u odnosu na prethodne pregovore znatno realnije sagledava situaciju na terenu.

“Rusija sada adekvatnije sagledava svijet oko sebe i osjetljivija je na poziciju Ukrajine. Naši stavovi su na stolu. Veoma su čvrsti, odnose se svega na povlačenje trupa i na primirje. Rusija to već razumije i počela je konstruktivno razgovarati. Mislim da ćemo do konkretnih rezultata doći bukvalno za nekoliko dana”, rekao je Podoljak.

On je također za ukrajinske medije komentirao i mogućnost sastanka Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina.
“To je kao da prelazimo dugi most u planinama. Krenuli smo s jedne strane, gdje nije bilo spremnosti za susret dvojice lidera. Sada, idemo korak po krak na drugu stranu koja bi mogla ponuditi sastanak. Predsjednik Zelenski je više puta rekao da je sastanak moguć i neophodan. Proces pripreme je u toku. Važno je razraditi mjesto i vrijeme susreta, ali i sve aspekte koji se tiču sigurnosti”, pojasnio je Podoljak.

Povodom nove runde pregovora iza zatvorenih vrata između Rusije i Ukrajine oglasio se i predstavnik ruske delegacije Leonid Slucki.

“Ako uporedimo stavove obje delegacije na samom početku razgovora i danas, onda možemo vidjeti značajan napredak. Prema mojim očekivanjima, ovaj napredak bi se u narednih nekoliko dana mogao razviti u jedinstven stav obje delegacije koje će potpisati dokumente”, rekao je Slucki.

Klix

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …