Rat u Ukrajini izaziva glad, Rusija najveći izvoznik pšenice

RAT u Ukrajini uzrokuje kolateralnu štetu na daljinu: s obzirom na to da cijene pšenice i drugih osnovnih živežnih namirnica vrtoglavo rastu, siromašnima u zemljama u razvoju prijeti glad, piše Deutsche Welle.

Cijena pšenice svakim danom dostiže nove rekordne vrijednosti. Na burzi u Chicagu, najvažnijem globalnom mjestu trgovanja poljoprivrednim proizvodima, sada je 50 posto viša nego prije ruskog napada na Ukrajinu.

Razlog golemog poskupljenja je to što su obje zaraćene strane, Rusija i Ukrajina, među najvećim izvoznicima pšenice na svijetu.

Veći dio pšenice konzumira se tamo gdje se uzgaja. Ostatak se prodaje na međunarodnom tržištu.”Rusija i Ukrajina zajedno na ovom međunarodnom tržištu drže ogroman udio od oko trećine”, kaže ekonomist Matin Qaim, direktor Centra za istraživanje razvoja u Bonnu.

Rusija daleko najveći izvoznik pšenice
Rusija je daleko najveći izvoznik pšenice, a slijedi je Ukrajina na petom mjestu. Nakon Rusije su SAD, Kanada i Francuska.

„Većina žitarica iz Rusije i Ukrajine izvozi se ljeti i u jesen”, kaže Qaim za DW i dodaje: „Veliki problemi su još uvijek pred nama. Jer rat ne samo da otežava izvoz postojećih zaliha. Ako se sukobi oduže, barem u Ukrajini neće se moći sijati i žeti u uobičajenom obimu.”

Index

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …