Udarne vijesti

Pristupanje EU podstiče reforme i bolji kvalitet politika

„Pristupanje Evropskoj uniji ima transformativnu moć na crnogorsko društvo jer podstiče reforme, usmjerava demokratske procese i donosi bolji kvalitet javnih politika u mnogim oblastima“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić. Sa druge strane, to je i pitanje geostrateškog interesa same EU, da uključivanjem prostora Zapadnog Balkana osnaži stabilnost i bezbjednost cijelog evropskog kontinenta.

Ona je učestvovala na okruglom stolu u online formatu „Italija i Balkan: perspektive na putu pristupanja EU“, koji je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova Italije, u saradnji sa Univezitetom u Salernu.

Obrazlažuću crnogorsku perspektivu članstva u EU, Kordić je istakla da su u fokusu crnogorskog pregovaračkog procesa tri stuba koji se odnose na punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbednosnom politikom EU, reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reformu pravosudja kao i mjere usmjerene na osiguranje ekonomskog rasta.

Naglasila je da je pitanje integracije u EU goruće pitanje crnogorskog društva koje će se odraziti na politički pejzaž i odslikavaće demokratsku zrelost političkih subjekata da dodju do kvalifikovane većine za izbor ključnih funkcija u pravosudju.

U uvodnom dijelu, profesorica EU prava na Univerzitetu u Salernu, Tereza Ruso je poručila da Italija podržava države Zapadnog Balkana na njihovom integracionom putu i da proširenje ne može postati proces bez kraja jer u suprotnom gubi svoj kredibilitet.

Tokom debate, učesnici okruglog stola su razmatrali aktuelne izazove i šanse politike proširenja u EU, uključujući i primjenu revidirane metodologije proširenja, uticaj rata u Ukrajini na proces pristupanja EU, kao i konkretne korake pojedinačnih država kandidata i potencijalnih kandidata na putu do članstva u EU.

Na okruglom stolu učestvovali su i glavni pregovarač Albanije, Zef Mazi, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije, Bojan Maričić, direktor Kancelarije za razvojnu saradnju Kosova , Florim Canolli, direktor Direktorata za evropske integracije BiH, Edin Dilberović, v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije, Miroslav Gačević, a moderirao je Andrea Kaskone, direktor za Jadran i Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Italije.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …