Udarne vijesti

Krivokapić građanima Rusije ,,šakom i kapom“ dijelio ekonomska državljanstva

Za period od 1. januara do 15. februara 2022. odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića dodijelila je ekonomska državljanstva za čak 28 državljana Ruske Federacije, pokazuju podaci Centra za građansko obrazovanje koji su dostavljeni Pobjedi.

SPISAK
Ekonomska državljanstva dodijeljena su ruskim državljanima Andreju Gorjainovu, Mihailu Gorjainovu, Evgeniji Gorjainovu, Alehandri Gorjainovoj, Igoru Šatalovom i Mihailu Šalatovom.

Ekonomska državljanstva su dobili i Aleksej Negodov, Eizaveza Negodova, Vjačesav Negodov, Pavel Naumov, Ana Naumov, Nikolaj Naumov, Tatiana Naumova, Alexandr Naumov, koji su takođe državljani Rusije.

U tom periodu državljanstva su dobili i Rusi Aleksej Boitsov, Ekatarina Boitsova, Ačena Boitsova, Ana Boitsova, Evgenij Vorušilov, Evgenija Vorušilova, Polina Vorušilova, Klimentij Vorušilov, Valerij Šapkov, Aleksandra Potpova, Vladimir Filjuškin i Semen Filjuškin.

Novi državljani Crne Gore na osnovu programa ekonomskog državljanstva su i Elizaveta Filipova i Milosava Filipova iz Rusije.

Ekonomska državljanstva Krivokapić je dodijelio i za četiri državljanina SAD koji su ruskog porijekla, četiri državljanina Južnoafričke Republike kao i po jednom državljaninu Ukrajine i Uzbekistana.

Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici 30. decembra prošle godine donijela odluku da će biti produžen Program za sticanje državljanstva posredstvom investicija za još godinu, odnosno do kraja 2022. godine i pored žestokih kritika od strane Evropske komisije, koje su notirane i u Izvještaju EK o Crnoj Gori za 2021. godinu.

Program je podrazumijevao dodjelu crnogorskog državljanstva strancima, odnosno investitorima, koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 eura. U zvaničnom saopštenju iz 30. decembra prošle godine navodi se da je Vlada Crne Gore usvojila prijedlog odluke o ekonomskom državljanstvu u kojem piše da će program biti produžen na 12 mjeseci.

PRODUŽENJE
– Program se produžava za 12 mjeseci – zbog objektivnih razloga kovida koji su negativno uticali na realizaciju programa u prethodnom periodu. Program se dodatno obezbjeđuje – time što svi postojeći investitori moraju da dostave Vladi u narednih mjesec dana bankarsku garanciju – u iznosu od 50 odsto investicije propisane programom – saopšteno je tada iz Vlade. Tom odlukom Krivokapićevog kabineta poništena je odluka Vlade od 19. marta prošle godine kada je zvanično saopšteno da bi ,,produženjem programa ekonomskog državljanstava bile ugrožene evropske integracije države i kompromitovan njen evropski put“.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …