5G mreža u Podgorici: Da li utiče na zdavlje ljudi, plodnost, razvijanje karcinoma…?

U sjenci rata u Ukrajini, političkih previranja i enormnih poskupljenja, promaklo nam je Telekomovo puštanje u rad prve 5G mreže u Podgorici.

piše: Predrag ZEČEVIĆ

 1. Stotine puta brži internet, neslućene poslovne mogućnosti, pametni automobili bez vozača, “pametni” uređaji, pametni “stanovi”, vještačka inteligencija…
  ALI:
 2. 5G mreža zahtijeva ogromnu i veoma čestu mrežu repetitora-predajnika pa i u samom gradskom jezgru. Blizu živog svijeta… S pravom se postavlja pitanje da li ta gusta mreža elektromagnetnih talasa šteti zdravlju ljudi, životinja i biljaka?
 3. Ja sam slušao stručnjake da 5G mreža ne šteti zdravlju, ali su takva zapažanja iznosili mahom inženjeri, profesori…vrlo rijetko ljekari.
 4. Nijesam bio lijenj, pa sam na sajtu Evropske komisije našao preporuke da se obavezno u svakoj zemlji radi istraživanja uticaja 5G mreže na zdravlje ljudi.
 5. Ja ne bih uzeo “zdravo za gotovo” slična istraživanja u Kini i širom svijeta, već bi se moralo napraviti jedno ozbiljno REGIONALNO istraživanje koje bi finansirali mobilni operatori i agencije za telekomunikacije.
 6. Istraživanje bi trebalo da da odgovore na samo jedno pitanje:
  A) Da li 5 G mreža šteti zdravlju ljudi, životinja i biljaka?
  S posebnim osvrtom na plodnost, uticaj na razvijanje karcinoma i koliko utiče na biljke koje gajimo i jedemo? (Fejsbuk)

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …