Rusija će zabraniti građanima da ljetuju i investiraju u CG?

Odluka zvanične Moskve da Crnu Goru proglasi neprijateljskom državom može imati i političko bezbjednosne i ekonomske reperkusije, ocjena je profesora na humanističkim studijama UDG-a Mehmedina Tahirovića.

Snažne emocije, koje odnosi sa Rusijom izazivaju kod naših građana, mogu biti zloupotrijebljene za destabilizaciju države, smatra Tahirović.

Što se tiče ekonomskih posljedica, ističe pad turističkog prometa i smanjenje ruskih investicija.

Prema ukazu koji je potpisao ruski lider Vladimir Putin, Crna Gora je zvanično neprijateljska država za Rusiju.

“Još se tačno ne zna kakve će mjere Moskva preduzeti prema nama, ali analitičari upozoravaju da posljedice mogu biti i ekonomske i političko-bezbjednosne. S obzirom na istorijske i kulturne veze dvije zemlje, svaka promjena izaziva emocionalne reakcije kod stanovništva što može biti iskorišćeno za destabilizaciju Crne Gore i regiona”, kaže Tahirović za Radio CG.

Ekonomske reperkusije najviše će se, kaže Tahirović osjetiti u oblasti turizma u Crnoj Gori, jer su skoro četvrtinu gostiju tokom ljeta činili državljani Rusije i Ukrajine.

„Najveći problem je pogađanje turističke privrede jer će Rusi sigurno zabraniti svojim građanima da dolaze na crnogorsko priimorje”, kaže on.

Objašnjava da se drugi aspekt ekonomskih sankcija tiče zabrane Rusima da investiraju.

„U Crnoj Gori imamo jedan određeni broj ljudi koji je i svoje jahte sidrio i imao velika ulaganja u Crnu Goru, tako da i u tom dijelu može biti određenih efekata ekonomskih”, istakao je Tahirović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Srbija ne plaća ugalj jer su navodno nezadovoljni kvalitetom i količinom

– Posao stoljeća, kako ga je izvršni direktor RU Milan Mijo Lekić nazvao, o prodaji …