Udarne vijesti

EBRD: Crna Gora izložena ratu u Ukrajini preko turističkog sektora

Direktna izloženost Crne Gore ratu u Ukrajini je preko turističkog sektora, a očekuje se da će sukob uticati na cijene energije, hrane i robe, smatra šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Crnu Goru, Remon Zakaria.

“Rat u Ukrajini ima dalekosežne humanitarne, ekonomske i političke posljedice u cijelom svijetu. Direktna izloženost Crne Gore je preko turističkog sektora, jer je region dom mnogih posjetilaca Crne Gore”, rekao je Zakaria u intervjuu agenciji Mina-business.

On je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše uticaj rusko-ukrajinskog sukoba na crnogorsku ekonomiju, kazao da se očekuje da će rat uticati na cijene energije, hrane i robe, ubrzavajući inflatorne pritiske. Indirektni uticaj, kako smatra, mogu imati tržišta Evropske unije (EU) koja su važni crnogorski ekonomski partneri.

Zakaria je naveo da zavisnost od turizma nosi rizike, jer je taj sektor osjetljiv na spoljna dešavanja.

“To se odnosi na rusku invaziju na ukrajinsku teritoriju, pošto su obje ove zemlje bile značajan izvor turista u prošlosti. Ostali rizici za izglede uključuju političku nestabilnost u Crnoj Gori, koja bi mogla uticati na povjerenje investitora i potrošača, kao i dovesti do usporavanja implementacije investicionih i reformskih programa”, saopštio je Zakaria.

“Rast crnogorske privrede od 5,7 odsto”
U najnovijim prognozama, EBRD predviđa rast crnogorske privrede od 5,7 odsto u ovoj godini.

“Crnogorska ekonomija se snažno oporavila u prošloj godini, zabilježivši najveću stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regionu EBRD-a. Taj oporavak je uslijedio nakon snažnog smanjenja ekonomske aktivnosti u prvoj godini pandemije”, naveo je Zakaria.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …