Udarne vijesti

Crna Gora na crnoj listi Rusije: Posljedice mogu biti ozbiljne

Odluka ruske vlade da napravi listu takozvanih neprijateljskih država nije iznenađenje, ali je svakako apsurdno pribjegavati takvom činu u nedostatku argumenata kojima se može braniti agresija na Ukrajinu, kojoj svjedočimo – kazao je za Pobjedu ambasador Nebojša Kaluđerović, nekadašnji šef crnogorske diplomatije.

Ističe da je teško razumjeti da se države koje su stale u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija proglašavaju neprijateljskim i upozorava da postoji opravdana, „sve izraženija bojazan da ovakvim potezom Rusija šalje poruku da front koji je otvorila neće biti usmjeren samo na Ukrajinu“.

Kaluđerović smatra da je od značaja za Crnu Goru i njenu evropsku budućnost što je na listi Rusije, ali i dodaje da djeluje cinično stavljanje naše zemlje na listu ,,neprijateljskih država prema Rusiji“, kada je poznato koje je poteze povlačila zvanična Moskva prema vlasti u Podgorici.

To što smo na spisku Kremlja zvuči malo cinično, pogotovo u svjetlu činjenica što je sa te strane rađeno izravno protiv Crne Gore, pogotovo od 2016. godine do danas – dodaje Kaluđerović.

POSLJEDICE MOGU BITI OZBILJNE
Vlada Ruske Federacije odobrila je spisak stranih država i teritorija koje vrše „neprijateljske akcije protiv Rusije“, a među tim zemljama je i Crna Gora.

Kako su javile agencije, premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret u kome se na listi nalaze države Evropske unije, Australija, Andora, Ujedinjeno Kraljevstvo, Angvila, Britanska Djevičanska Ostrva, Gibraltar.

Na listi su i Island, Kanada, Monako, Mikronezija, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajina, Švajcarska i Japan.

Od balkanskih država na spisku su Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Crna Gora se nakon agresije Rusije na Ukrajinu pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv ove zemlje.

– Teško je razumjeti da proglašavate ogromnu većinu zemalja neprijateljskim zbog toga što su vas osudile za kršenje međunarodnog prava, kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, kršenje svih međunarodnih dokumenata, jer ste izvršili agresiju na jednu zemlju. I sad to što su sve te države stale principijelno protiv agresije vi uzimate kao povod da te zemlje proglašavate neprijateljskim. To nema logike – kategoričan je Kaluđerović.

Upozorava i da, kada ovoliki broj država neka zemlja kvalifikuje kao neprijateljske, to nosi mnogo ozbiljnih opasnosti.

Uključuje i određeni opseg mjera koje se mogu usmjeriti prema takozvanim neprijateljskim državama – dodaje naš sagovornik.

Naglašava da ga raduje jasna opredijeljenost crnogorskog društva da stane uz zemlje Evropske unije i NATO saveza.

Mi dobro znamo cijenu slobode i zato me raduje da je bar dio odlazeće vlasti ostao vjeran zaštiti međunarodnog prava i u punoj mjeri iskazao solidarnost sa EU i NATO, odnosno sa davno uspostavljenom politikom prethodne vlasti na međunarodnom planu – rekao je Kaluđerović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …