Udarne vijesti

TAIEX Regionalna radionica u vezi unapređenja transportnih tokova na željezničkim graničnim prelazima

U Podgorici je organizovana Regionalna radionica u vezi unapređenja transportnih tokova na željezničkim graničnim prelazima. Ovaj događaj je organizovao Generalni direktorat Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija Crne Gore, Stalnim sekretarijatom Transportne zajednice i CEFTA Sekretarijatom.
Tema ovog događaja su bili zajednički železnički granični prelazi, u kom dijelu Crna Gora ima dobru praksu, imajući u vidu da je jedan od prvih zajedničkih željezničkih graničnih prelaza osnovan upravo u stanici Tuzi, za graničnu kontrolu između Crne Gore i Republike Albanije, i počeo sa radom 2017. godine. Takođe, u toku je i izgradnja drugog zajedničkog graničnog prelaza za graničnu kontrolu sa Republikom Srbijom, čija se finalizacija i početak rada očekuje u 2023. godini.
Predmetnu radionicu su pratila 103 učesnika, od kojih je 34 učesnika pratilo ovaj događaj uživo, dok je drugi dio učesnika pratio online.
Radionicu je ispred Crne Gore, otvorio državni sekretar za saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija g. Zoran Radunović, zajedno sa direktorom Sekretarijata Transportne Zajednice g. Matej Zakonjšekom i g. Lawrence Meredith direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju.
Cilj radionice upućene regionalnim partnerima na Zapadnom Balkanu je da pruži ekspertizu i uputstva o zakonodavstvu i procedurama u vezi sa carinskom kontrolom na željezničkim graničnim prelazima između regionalnih partnera i sa državama članicama EU. Stručnjaci iz Estonije, Poljske i Rumunije dijele svoju najbolju praksu i iskustvo o zahtevima ackuis-a EU u vezi sa evropskom željezničkom mrežom za konkurentan teretni transport, Instrumentom za povezivanje Evrope, carinskim zakonima EU i carinskim propisima za željeznicu.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …