Carinici čuvali cigarete i radili tuđi posao

V.d. direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević tvrdi da su službenici bili prinuđeni da čuvaju skladište, koje je prethodno dva puta obijeno, a da je policija pružila podršku tek nakon njene intervencije i apela…
Nakon posljednje krađe cigareta iz skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar, carinici su, iako to nije njihov posao, morali da obezbjeđuju tuđu robu na tuđem prostoru, skupa sa predstavnikom lučkog obezbjeđenja.

Oni su u noći između 2. i 3. marta čuvali skladište mojkovačke kompanije “Montenegro duvan comerc” (MDC), kazala je za “Vijesti” vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević.

Petričević je objasnila da su nakon što je izostala podrška Centra bezbjednosti Bar, koju su tražili iz preduzeća “Luka Bar”, bili prinuđeni da rasporede carinike i predstavnike lučkog obezbjeđenja da čuvaju obijeno skladište.

”Podrška (policije) pružena je tek nakon moje intervencije i apela – 4. marta, kako mi je u svom obraćanju potvrdio i načelnik CB Bar”, rekla je Petričević.

Ponovna krađa cigareta iz skladišta mojkovačke kompanije otkrivena je početkom marta.

Dok policija i tužilaštvo istražuju slučaj, crnogorski zvaničnici jedni sa drugih prebacuju odgovornost za sprečavanje krađe 238 paketa cigareta, čime je država oštećena za oko 225.000 eura i upiru prstom u UPC.

Petričević, međutim, objašnjava da obezbjeđivanje tuđih skladišta i robe u njima nije posao carinika, ističući da su oni dužni da nadziru robu samo kada legalno ulazi u skladište i napušta ga.

Ona je prije nekoliko dana najavila krivične prijave protiv svih potencijalno odgovornih u državnom aparatu, ali i firme “MDC” i njihovog dojučerašnjeg zastupnika “Optimum Companu” iz Bara koji su bili dužni da obezbijede skladište i robu u njemu.

Nakon toga, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ustvrdio je da Uprava policije nije nadležna za Slobodnu zonu Luke Bar, već Uprava prihoda i carina:

”Ali da to nije alibi da se ne napravi dogovor da pripadnici policije budu tamo”, kazao je u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Prethodno je, zbog krađe cigareta, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović pozvao Specijalno državno tužilaštvo i novog glavnog specijalnog tužioca da pokrenu sveobuhvatnu istragu, koja će početi od njega “pa sve do vrha UPC, Uprave policije i same Vlade”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

MANS protiv usvajanja rebalansa budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim …