Udarne vijesti

Narod u panici, zbog straha od poskupljenja kupuju velike količine brašna i ulja

Drugi dan zaredom, građani kupuju velike količine osnovnih namirnica, brašna, ulja, šećera, pravdajući to mogućim novim rastom cijena. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da to ne rade zbog krize izazvane ratom u Ukrajini, već ističu da cijene ovih proizvoda nezaustavljivo rastu što predstavlja veliki udarac za njihove budžete.

Novinari naše redakcije, juče su obišli više marketa velikih trgovinskih lanaca, te se uvjerili da građani masovnije, odnosno u velikim količinama, kupuju brašno, ulje i druge proizvode. Rafovi su u marketima često stajali polupopunjeni. Primjetno je bilo da su jeftinija brašna “nestala”, dok je skupljih vrsta brašna bilo u rafovima.

Građane koje smo pitali da li poslednjih dana obavljaju veće kupovine zbog straha da će određeni proizvodi prosto nestati sa rafova, navode da je glavni razlog veće kupovine novi rast cijena, a nikako ratna zbivanja na istoku Evrope.

Dvije starije sugrađanke, istakle su da nema potrebe za dizanjem panike, te da je naš narod preživio i teže krize.

– Prošli smo onu veliku inflaciju i preživjeli je. Biće šta će biti, cijene rastu, primanja su tolika kolika su, i kupovaće se koliko ko može. Hleb će se moći uvijek umijesiti, za kilogram brašna i litar ulja uvijek će se naći novca. Kada smo zapamtili period gdje smo primali hrpu novca, koje kada zamijenimo vrijede tri marke i preživjeli, nema potrebe za pravljenjem zaliha. Svi bi mi htjeli da imamo lagodniji život, da nam ničeg ne nedostaje, ali to nam je što nam je. S obzirom na to da nemamo robnih rezervi, uvozimo i inflaciju – poručile su sugrađanke.

I sugrađanin Miodrag Vučinić navodi da ne pravi zalihe, da kupuje kao i inače, ali da cijene konstantno rastu.

– Mislim da nema razloga za strah da će nekih namirnica nestati, ali cijene su uveliko porasle, a svi su izgledi da će se rast nastaviti i u narednom periodu – kazao je Vučinić.

Dan