Udarne vijesti

Vuković ljut na Vladu: Ministre ne interesuje brdo Gorica i biznis zone

Danas je održana XXXI sjednica Skupštine Glavnog grada Podgorica, na kojoj su odbornici razmatrali 18 tačaka dnevnog reda.

Na poziv predsjednika Skupštine Glavnog grada dr Đorđa Suhiha, koji se osvrnuo na ratno stanje u Ukrajini, sjednica je započela minutom ćutanja za žrtve agresije, a istoj su prisustvovala 42 odbornika, dok su pravo učešća iskoristili i predstavnici nevladinog sektora.

Zbog neizdavanja saglasnosti Vlade Crne Gore, odnosno resornih ministarstava, sa dnevnog reda su povučene tačke koje se odnose na Prijedlog Odluke o proglašenju brda Gorica zaštićenim prirodnim dobrom i Prijedlog odluke o biznis zonama od lokalnog značaj.

Tokom utvrđivanja dnevnog reda i diskusije o pomenitim tačkama, naročito o pitanju brda Gorica, gradonačelnik dr Ivan Vuković je istakao da se u nepostupanju Vlade jasno oslikava njena nekompetentnost, ali i odnos prema Glavnom gradu i građanima Podgorice. „Mi smo pripremili odluku, to je naš sistemski odgovor na ono što su rizici po to prirodno područje, a resorni misnistar nije našao za shodno da to potpiše. U tome se ogleda odnos Vlade i resornog ministarstva prema ovom pitanju i prema Glavnom gradu“, kazao je Vuković. Iz istog razloga, odbornici nijesu razmatrali ni Prijedlog odluke o biznis zonama, koje su jedan od najvažnijih projekata Glavnog grada.

Takođe, Skupštini Glavnog grada upućen je i materijal po hitnom postupku za Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o donošenju Urbanističkog priojekta „Stara Varoš – dio zone A“ u Podgorici od strane predsjednika odborničkog kluba “Podgorička URA-Pravo na grad” Luke Rakčevića.

Sekretar Sekreatarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Miljan Barović u obrazloženju mišljenja po ovoj inicijativi, podsjetio je da je Glavni grad u prethodnom periodu intenzivno komunicirao sa stanovnicima Stare varoši, ističući da su i Glavni grad i predstavnici građana donijeli jedinstven zaključak da je interes stanovnika ovog područja i Glavnog grada da nadležni organ uprave, Ministarstvo ekologije i prstornog planiranja i urbanizma, pokrene proceduru izrade izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta propisivanjem zabrane nove stambene izgradnje u zahvatu ovog planskog dokumenta. Takodje, građani su informisani da se zabrana građenja ili stavljanje plana van snage ne može odnositi na započete postupke izgradnje, jer se radi o stečenom pravu saglasno Zakonu. „Zaključak jeste upravo to da je, umjesto stavljanja planskog dokumenta van snage, mnogo svrsishodnije i u smislu zaštite javnog interesa mnogo korisnije bilo pokretanje procedure izmjena i dopuna planskog dokumenta sa propisivanjem zabrane gradnje u zahvatu ovog planskog dokumenta. Na taj način bi se zadržali uslovi za legalizaciju bespravnih objekata, a ujedno bi došlo do zaštite neizgrađenog prostora i preispitivanja planskih rješenja“, pojasnio je Barović.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog programa rada Skupštine Glavnog grada za 2022.godinu, Prijedlog odluke o lokacijama za postavljanje oglasnih i reklamnih panoa, Prijedlog odluke o određivanju naziva mosta u Podgorici, Prijedlog odluke o pribavljanju nepokretnosti za potrebe izgradnje saobraćajnica u zahvatu DUP-a “Radoje Dakić” –Izmjene i dopune u Podgorici, Prijedlog odluke o povećanju osnovnog kapitala “Deponija” d.o.o. Podgorica, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o građenju odnosno postavljanju pomoćnih objekata na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji Glavnog grada – Podgorice, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima i postupku finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nepokretnoj imovini Društva sa ograničenom odgovornošću “Putevi” Podgorica, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore za izgradnju trafostanice, na zemljištu u imovini Glavnog grada – Podgorica, Prijedlog odluke o dopunama Odluke o obrazovanju Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane Opštine Tuzi, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u zahvatu DUP-a “Zabjelo 8”, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora Agencije za stanovanje d.o.o. Podgorica, br. XLIII-923/21-9629 od 30.12.2021.godine i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta “Putevi” DOO Podgorica.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …