Udarne vijesti

MUGOŠA: Stijović i Milatović prodali deset hiljada tona pšenice i ugrozili nacionalni interes

Neznanje, inat ili zla namjera ,,apostolske“ Vlade, a posebno ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i ministra ekonomije Jakova Milatovića ugrozili su bezbjednost i nacionalne interese Crne Gore prodajom 10,5 hiljada tona pšenice u vrijeme kada svijetom vlada nestašica svih prehrambenih proizvoda, a posebno žitarica, tvrdi poljoprivredni proizvođač, predstavnik Saveza stočara Crne Gore, ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine i član Predsjedništva SDP-a Budimir Mugoša. Vlada je krajem prošle godine prodala 10,5 hiljada tona pšenice, koju je bivša vlada uvezla u aprilu 2020. godine na početku pandemije.

– Preradom 10,5 hiljada tona pšenice dobili bi tri hiljade tona stočnog brašna i sedam miliona kg brašna od kojeg se može napraviti 10,5 miliona vekni hljeba. Godinu Savez stočara moli ministra da pomogne mljekarskom sektoru, a jedan od prijedloga je bio i prerada pšenice i davanje stočnog brašna farmerima – kazao je Mugoša Pobjedi.

Istakao je da je ministar Stijović to odbio i ponudio pomoć od pet centi po kilogramu uvezene koncentrovane hrane.

– Da ironija bude veća, ta subvencija do dana današnjeg nije isplaćena, a kad će ne znamo – ističe Mugoša.

On smatra da razlog za ovakav postupak Vlade nije neznanje, jer je, kako kaže, na radnoj grupi koja je formirana Branko Ćetković, ,,jedan od vodećih eksperata u Crnoj Gori za sektor mlinarstva, detaljno i argumentovano objasnio da je suludo prodavati pšenicu i to u trenutku kada je ona najjeftinija na tržištu svake godine, odnosno pred sjetvu.

– To je prosto zakonitost u ovom poslu. Ni argumenti da postoje zainteresovana lica koja bi sukcesivno povlačila određene količine pšenice, kao i stav mlinara takođe nijesu bili dovoljan argument ,,ekspertima“ da ne prodaju pšenicu uz obrazloženje „ko će o tome radit“ – kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, bahatost eksperata se ogleda i u činjenici da im je prioritet bio utvrditi da li je pšenica plaćena par eura više po toni ili su troškovi skladištenje, manipulacija, fumigacija i ostali poslovi za čuvanje pšenice bili „naduvani“.

– Manipulisali su pojmom „njihova pšenica“. Ne, gospodo, to je državna pšenica i svi troškovi padaju na teret ovog naroda, a ne DPS ili DF. Do 30. avgusta 2020. godine prethodna, a od tada aktuelna vlast je trebala i morala naći najbolje rješenje za pšenicu – naglasio je Mugoša.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …