Udarne vijesti

Martinović i još 22 lica optuženi da su državu oštetili za milione eura

Na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici danas će se u postupku kontrole optužnice SDT-a naći bivša načelnica Poreske uprave – Područna jedinica Podgorica Stanislava Beba Martinović i još 22 osobe, među kojima su visokopozicionirani državni službenici, zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budzet za višemilionski iznos.

Pored Martinović, optužnicom su obuhvaćeni vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija PS gradnja, A-Cop, A-Cop MNE, Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u tom ministarstvu Dragan Vujošević, rukovodilac Odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća „Braća Kolić“ i „Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije „Trend trejd“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije „Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije „Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije „MK kompani“ Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Optužnicom je obuhvaćeno i devet kompanija preko kojih su optuženi vršili malverzacije. Martinović, Đurović, Perović, Simonović i Vujošević uhapšeni su 24. januara 2020. godine sa još tri osobe u nastavku akcije „Klap“. U saopštenju Uprave policije je precizirano da su Perović i Vujošević, kako se sumnja, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija, suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku, protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice.

– Na taj način su onemogućili državu da naplati porez u iznosu većem od 400.000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu – saopštili su ranije iz policije.

Oni su tada naveli da su aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su optužene, osnovali kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita. Kako tvrde iz SDT-a, na ovaj način osumnjičeni su od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine nanijeli štetu budzetu Crne Gore u iznosu od 3.500.000 eura. Osam mjeseci prije hapšenja visokopozicioniranih državnih službenika, početkom maja 2019. godine, u okviru akcije „Klap“ uhapšene su 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Kako su ranije saopštili istražitelji, osumnjičeni poreski inspektori su u postupku inspekcijskog nadzora kao valjane priznavali fakture koje su kompanije obuhvaćene istragom izdavale za robu i usluge koje nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene.

Poreski službenici su na osnovu tih fiktivnih faktura sačinjavali nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a. Specijalno tužilaštvo je pregledom dokumentacije došlo do podataka da su odgovorne osobe u firmama naručiocima predavale zahtjeve Poreskoj upravi da im se povrati ulazni PDV po tim neplaćenim fakturama. priznavane fiktivne fakture Optužili ih da su državu oštetili za 3,5 miliona eura.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …