Udarne vijesti

Dramatičan skok cijena hrane i pića. Podgoričani kupuju na kašičicu

Da Podgoričane ne vara utisak da kući nose manje namirnica nego ranije za istu sumu novca, potvrđuje i zvanična statistika. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u januaru ove u odnosu na godinu prije prema Monstatu veće su 11,3 odsto, a najviše čak skoro 42 odsto poskupilo je ulje.

Više novca i poluprazne kese”, tako Podgoričani kažu da posljednjih dana izgleda njihova kupovina osnovnih namirnica.

Na podgoričkoj pijaci, međutim, prodavci tvrde da se cijene voća i povrća nijesu mijenjale posljednjih dana, dok su sir i kajmak od januara skuplji u prosjeku za euro ili više. Kako će biti ubuduće zavisiće kažu od dobavljača.

“Evo baš nagovještaj kako je ovaj rat počeo da će biti puno jače cijene. Bićemo prinuđeni, sve zavisi od dobavljača ako oni povećaju cijene moraćemo i mi”, istakla je prodavačica Ljiljana Đurišić.

Podaci Monstata dostavljeni TVCG Podaci Monstata dostavljeni TVCG
Talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica započeo je rastom cijena goriva, a za očekivati je da taj trend bude nastavljen zbog dešavanja u Ukrajini, kažu u Savezu sindikata.

Zato su i zabrinuti, pa pozivaju sve pogotovo političare da ostave po strani partijske interese i sačuvaju životni sandard građana.

“Povećanjem ovih cijena znatno je narušen efekat boljeg standarda samim programom Evropa sad. Ova politička previranja i političke nesuglasice utiču na rješavanje ovakvih problema”, rekao je Duško Zarubica iz Saveza Sindikata.

Na usvajanje u Skupštini, kako podsjećaju u Sindikatu čeka vladin predlog o smanjenju akciza na gorivo dok je Crna Gora jedina od zemalja regiona i Evrope koja još nema zakonska rješenja koja bi joj omogućila da u slučaju poremećaja na tržištu privremeno ograniči cijene osnovnih životnih namirnica.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …