Udarne vijesti

Američki vojni stručnjaci o ruskoj invaziji: Jako loše izvedeno, Rusi ostali bez hrane i goriva

Prvi dani invazije ruske vojske na Ukrajinu bili su iznenađujuća strateška i taktička pogreška obilježena nestašicom hrane i goriva, napuštenim oklopnim vozilima, gubicima aviona i pogibijom vojnika, smatraju američki stručnjaci.

Ruski neuspjesi prvih dana invazije, uključujući podcjenjivanje Ukrajinaca da uzvrate, mogli bi dovesti do toga da frustrirana Moskva odluči upotrijebiti svu svoju moć i neselektivno uništavati velike dijelove Ukrajine, navode.

Američki stručnjaci koji proučavaju rusku vojsku kažu da su zapanjeni lošim vođenjem invazije u kojoj su ruske kolone zastale, navodno su napuštene stotine ruskih oklopnih vozila, a Ukrajinci su spriječili ruske zračne snage da kontroliraju nebo.

“Ako tako ‘zeznete’ za dva ili tri vikenda, mogao bih to razumjeti”, rekao je Scott Boston, viši analitičar obrane u think tanku Rand Corp.

“Ali ako se spotaknete već na dovratku na ulazu u kuću, imate problem”, rekao je.

“Potpuna katastrofa”
Pentagon i stručnjaci iz privatnog sektora očekivali su da će vojska ruskog predsjednika Vladimira Putin brzo uništiti sposobnost Ukrajine da uzvrati, potkopavanjem zapovjedne strukture i kontrole nad 200.000 ukrajinskih vojnika te uništenjem proturaketne obrane i zračnih snaga.

Ništa od navedenog nije se dogodilo u prvih šest dana. Iako nema pouzdanih procjena mrtvih, ranjenih i zarobljenih ruskih vojnika, čini se da su brojke puno veće nego što bi se očekivalo u dobro vođenoj invaziji.

“Ovo je kolosalni obavještajni neuspjeh koji je uvelike podcijenio ukrajinski otpor, a vojna egzekucija je bila strašna”, rekao je Michael Vickers, bivši američki podtajnik ministarstva obrane za obavještajne poslove.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …