Udarne vijesti

Zaplijenjena jahta ruskog milijardera vrijedna 600 miliona dolara

Evropska unija je u ponedjeljak sankcionirala ruskog milijardera Ališera Usmanova. Dva dana kasnije, njemačke vlasti u Hamburgu zaplijenile jednu od njegovih jahti od 512 metara procijenjenu na skoro 600 miliona dolara.

Brod se od kraja oktobra nalazi u hamburškom brodogradilištu njemačke brodograditeljske firme “Blohm Voss” radi preuređenja.

Izvori su naveli da je njemačka vlada zamrznula sredstva i da se, vjerovatno, zbog toga zaposlenici “Blohm Vossa” koji su radili na jahti nisu pojavili na poslu u srijedu, piše Forbers.

Usmanov je kupio Dilbar 2016. godine što ga je koštalo 600 miliona dolara od njemačkog brodograditelja “Lürssena” koji ga je za njega izradio po narudžbi, a izrada je trajala 52 mjeseca. Iz kompanije su naveli da je riječ o jednoj od najsloženijih i najizazovnijih jahti ikada napravljenih, u smislu dimenzija i tehnologije.
Sa 15.917 tona, to je najveća motorna jahta na svijetu po bruto tonaži, a obično njome upravlja posada od 96 ljudi. Dilbar se može pohvaliti najvećim bazenom ikada postavljenim na jahti, kao i dvije helikopterske platforme, saunom, kozmetičkim salonom i teretanom. Njegova unutrašnjost ima više od 1.000 jastuka za sofu i može primiti do 24 osobe u 12 apartmana, prenio je Klix.

Jahta je dio Usmanovljevog bogatstva koje se procjenjuje na više milijardi dolara, koje obuhvata udjele u gigantu željezne rude i čelika Metalloinvest i kompaniju Xiaomi, kao i manje udjele u telekomunikacijama, rudarstvu i medijima.

Foto: Twiter

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …