U Porto Montenegro uplovila jahta vlasnika Lukoila, na potezu Vlada

Superjahte ruskih oligarha koji su povezani sa Putinom su u pokretu, jer SAD i Evropska unija, te njihovi saveznici pripremaju nove sankcije za Rusiju zbog napada na Ukrajinu, navodi portal CNBC.

Tajkuni
Radi se o mjeri da se zamrzne sva imovina ruskih tajkuna u EU, SAD i zemljama koje sprovode opsežne sankcije protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu. Pred Evropskim parlamentom juče je, između ostalih u okviru rezolucije, bila i mjera kojom se pozivaju članice da zatvore luke za ruske brodove i odbiju pristup ruskim brodovima, sa izuzetkom onih koji prevoze hranu i ljekove.

CNBC je javio da su juče jahte četiri ruska tajkuna isplovile iz evropskih luka. Jedna je krenula prema Crnoj Gori, odnosno Porto Montenegru, a tri prema Maldivima.

Prema podacima koje je Pobjeda dobila sa sajta Marina Traffic, juče je u Porto Montenegro stigla superjahta Galaktika super nova, vlasništvo Vagita Alekperova, koja je stigla oko 14 sati iz Barselone. Gaklaktika super je 75 metara dugačka jahta, procijenjena na 75 miliona eura, a posjeduje sopstveni bazen, heliopad, smještaj za 12 osoba u šest luksuzno opremljenih kabina, a opslužuje je 16 članova posade.

Alekperov je vlasnik Lukoila i težak je 19,6 milijardi dolara, što ga smješta na 96. mjesto na Forbsovoj listi milijardera.

Iz Adriatic Marinasa, u čijem je vlasništvu Porto Montenegro, u ovom trenutku, kako su kazali zbog osjetljivosti teme, ne mogu odgovoriti na naše pitanje kako će se postaviti prema sankcijama koje su utvrdili SAD i EU. Od prije šest godina vlasnik Porto Montenegra je Investicioni fond iz Dubaija, koji kontroliše tamošnja vlada.

MANS
NVO MANS juče je pozvao Vladu i resorna ministarstva da bez odlaganja javnost upoznaju sa konkretnim mjerama koje će preduzeti kako teritorija Crne Gore ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha, koji su pod udarom ili im tek prijete međunarodne sankcije.

– Vlada je prethodne sedmice najavila da će se pridružiti sankcijama EU protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu, ali još nema bilo kakvih detaljnih informacija o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kada je u pitanju imovina ruskih oligarha. Ovo je posebno važno kada imamo u vidu da se Crna Gora i dalje u međunarodnim krugovima prepoznaje kao sigurna luka za skrivanje kapitala i imovine koji mogu biti predmet sudskih postupaka ili međunarodnih sankcija – saopštio je MANS, ukazujući na činjenicu da je juče uplovila u Porto Montenegro jahta tajkuna Vagita Alekperova.

Vlada ćuti
Iz Ministarstva kapitalnih investicija su Pobjedi kazali da ne mogu da govore o sudbini jahti ruskih tajkuna u Crnoj Gori.

Kako smo saznali, u Porto Montenegru već se nalazi usidren ,,Sputnjik“, prateće plovilo jahte ,,Queen K“, tajkuna Olega Deripaske, bivšeg vlasnika KAP-a, koga smo ispratili sa 127 miliona eura iz te fabrike, koju je privatizovao 2005. godine za 49 miliona eura. Deripaska ima na rtu Platamuni luksuzni kompleks kojem je nemoguće prići, a u vlasništvu je njegove kompanije ,,Overseas assets menagament“.

Usidrena je i jahta ,,Black pearl“ Olega Burlakova, milijardera iz Sankt Petersburga i osnivača kompanije Burneftegass. Ovaj Rus je ,,težak“ jednu milijardu. Trenutno se razvodi od žene, pa se još ne zna kome će pripasti jahta vrijedna 200 miliona dolara. Riječ je o jedrilici dužine 106,7 metara. Ima tri jarbola koji podržavaju površinu jedra od 2.900 kvadratnih metara.

Zanimljivo je i da je na sidrištu u toj marini i jahta ,,Trident“ ukrajinskog i izraelskog državljanina Igora Kolomoiskia, koji je među tri najbogatija biznismena u Ukrajini, a ,,težak“ je 1,36 milijardi.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …