Udarne vijesti

Rusija i Ukrajina postigle dogovor o uspostavljanju humanitarnog koridora

Predstavnici ukrajinske i ruske delegacije održali su drugu rundu mirovnih pregovora u bjeloruskom Brestu te su dogovorili prvenstveno uspostavljanje humanitarnog koridora.

Prema riječima Mihaila Podoljaka, člana ukrajinske delegacije, nakon višesatnog razgovora, delegacije su došle do dogovora koji se veže za humanitarni aspekt, prenio je Klix.

“Ruska Federacija i ukrajina uskoro će stvoriti kanale komunikacije i interakcije za organizaciju humanitarnih koridora. Ukrajinska delegacija nije dobila rezultate koje je očekivala”, rekao je Podoljak.

Kako je saopšteno, ruska i ukrajinska delegacija su dogovorile kako će se u narednim danima održati i treća runda pregovora na kojoj će se razgovarati o ostalim uslovima koje su iznijeli predstavnici Ruske Federacije s jedne, te Ukrajine s druge strane.
Podsjetimo, druga runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije započela je danas u regiji Brest u Bjelorusiji u 14 sati. Pored ruskih sigurnosnih zahtjeva koji su od ranije poznati javnosti, ukrajinska delegacija je na današnje pregovore stigla s tri zahtjeva koja se tiču prekida vatre, uspostavljanje humanitarnog koridora te primirja.

Predstavnici ruske delegacije su saopćil da je ruska vojska osigurala koridor za kretanje ukrajinske delegacije preko teritorije Ukrajine, ali su Ukrajinci i danas helikopterom stigli u Brest i to preko teritorije Poljske, dok će im sigurnost na teritoriji Bjelorusije garantovati specijalne službe ove države.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …