Udarne vijesti

Prodaja cigareta u legalnom prometu veća za 40 odsto

Prodaja cigareta u legalnom prometu u prošloj godini povećana je za 40 odsto u odnosu na 2020. godinu ili za oko 245 tona, pokazuje analiza koju je uradila grupa uvoznika duvanskih proizvoda i u koju su “Vijesti” imale uvid.

U analizi se navodi da je legalna prodaja povećana za 190 tona duvanskih proizvoda zbog stabilnosti cijene i odlučne borbe državnih institucija protiv ilegalnog tržišta, dok je za 55 tona povećana prodaja zbog bolje turističke sezone u odnosu na 2020. godinu.

Ovo povećanje legalne prodaje je donijelo državnom budžetu prihod od 14 miliona eura, odnosno upravo onaj iznos koje je Ministarstvo finansija očekivalo da prihoduje od povećanja akciza predloženom izmjenom zakona koja nije usvojena u Skupštini Crne Gore u junu 2021. godine. Oni navode da ovaj primjer pokazuje da je odlučna borba protiv ilegalnog tržišta daleko efektnija po državni budžet od iznenadnih i velikih poskupljenja cigareta vanrednim podizanjem što se dešavalo proteklih godina.

Na crnom tržištu promet bio 300 tona cigareta?
U analizi se navodi da preostali dio nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda iznosi oko 300 tona, i kada bi se on teoretski u potpunosti neutralisao država bi dobila još oko 22 miliona eura akciznih prihoda.

Oni očekuju da bi se, uz nastavak mjera na suzbijanju šverca, u legalno tržište tokom ove godine moglo vratiti još oko 100 tona duvanskih proizvoda.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …