Udarne vijesti

Procurili detalji tajne komunikacije Moskve i Pekinga uoči invazije na Ukrajinu: Kinezi su preklinjali Putina da pričeka…

U izvještaju zapadnih obavještajnih službi navodi se da su visoki kineski zvaničnici početkom februara rekli visokim ruskim dužnosnicima da ne napadaju Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Izvještaj pokazuje da su visoki kineski dužnosnici imali određenu razinu saznanja o ruskim ratnim planovima ili namjerama prije početka invazije prošlog vikenda. Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u Pekingu 4. februara prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Moskva i Peking objavili su tada izjavu od 5000 riječi, u kojoj su naveli da njihovo partnerstvo “nema granica”, prenosi The New York Times. Istovremeno su osudili proširenje NATO-a te ustvrdili da će uspostaviti novi globalni poredak baziran na pravoj “demokratiji”.

Obavještajni podaci o razmjeni poruka između kineskih i ruskih dužnosnika bili su povjerljivi, a prikupile su ih zapadne obavještajne službe i dužnosnici koji su ih pregledali i smatrali vjerodostojnim. Viši dužnosnici u Sjedinjenim Državama i savezničkim vladama prenijeli su ih dok su raspravljali o tome kada bi Putin mogao napasti Ukrajinu.

Međutim, različite su obavještajne službe imale različita tumačenja i nije jasno u kojoj su se mjeri te informacije dijelile. Jedan dužnosnik upoznat s radom obavještajnih službi rekao je kako materijal ne ukazuje nužno da su se razgovori o invaziji vodili na razini predsjednika Xija i Putina. Drugi dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima odbili su otkriti detalje. Dužnosnici su govorili o izvješću pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti obavještajnog rada.

Jutarnji