Udarne vijesti

Popović: Abazović manje zlo, nećemo se baviti Temeljnim ugovorom

Predsjednik LPCG Andrija Popović je u emisiji “Link” kazao da su nakon konsultacija kod predsjednika države oko formiranja nove vlade, za LPCG prihvatljivo da mandatar bude Dritan Abazović. Popović ističe da su u ovom momentu morali da biraju manje zlo, jer je Vlada Zdravka Krivokapića donosila negativne efekte. Kako je kazao, proces pristupanja EU je blokiran, sve tri grane vlasti su u v.d. stanju, a Crna Gora potpuno obezglavljena.

Foto: TVCG prinscreen Foto: TVCG prinscreen
“U narodu postiji izreka biraj manje zlo i mi smo došli u tu situacija da biramo manje zlo. Vlada Zdavka Krivokapića donosi negativne efekte. U trenutku kada smo ostali bez sve tri grane vlasti ako Abazović donije mandat, očekujem da to bude danas ili sjutra, ipak, na neki način Crna Gora bi krenula ka stabilizaciji. Ako se to ne bi desilo u ustavnom roku, za par dana, klizimo u anarhiju. Neminovni su vanredni izbori koji bi se održali početkom juna i ta vlada ne bi se mogla formirati prije septembra, oktobra. Šest-sedam mjeseci u ovakvom stanju, pitanje je da li bi Crna Gora formalno preživjela”, ističe Popović.

Vjeruje da snage okupljenje oko 40 poslanika opozicije i četiri iz Koalicije Crno na bijelo, pa u budućnosti i poslanici SNP, mogu dovesti do tih 49 glasova, da se izabere funkcionalno pravosuđe, jer, kako kaže, nije samo SNP blizu, već i još neki poslanici koji bi podržali i sa kojima bi mogli da reformišu izborno zakonodavstvo i u nekoj relaksiranoj situaciji se organizuju izbori iduće godine.

Što se tiče uslova SNP da će u manjinskoj vladi njihovi prioriteti biti temeljni ugovor sa SPC i popis, Popović ističe da se manjinska ili kako se već bude zvala nova vlada, neće baviti time i dodatno produbljivati podjele.

“To će ostati za neku sljedeću regularnu političku vladu koja će sprovesti svoj politički program”, naglašava lider LPCG.

LP se kako je dodao, od početka zalaže za vladu nacionalnog jedinstva, to bi bila tehnička koncentraciona vlada kakvu je CG imala od 1993. do 1996, ali u ovom trenutku LP nema podršku za takvo nešto.

“Preovlađuje stav za manjisku vladu i to mi je žao, ali praktično ostala su još dva dana, pa ćemo vidjeti”, poručuje on.

Kada dođe do potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, LPCG će insistirati i na ugovoru sa CPC

Smatra i da ne treba ulaziti u priču o Otvorenom Balkanu, već da naš osnovni pravac treba da bude EU, deblokada tog procesa. Možda bi taj savez bio koristan ekonomski, ali sve se to može postići ulaskom u EU.

“Ta nam avantura nije potrebna. Što se tiče temeljnog ugovora on se mora potpisati u nekom momentu, ali ako dođe do toga uslov LP će biti da se istovremeno napravi i temeljni ugovor sa CPC i to bi dovelo do pomirenja, jer nam je kamen spoticanja odnosi između vjernika ove dvije vjerske zajednice. Dok to ne riješimo CG ne može ići naprijed. Mi taj problem stalo pokušavamo sa skrajnemo, ali dok ga ne riješimo stalo ćemo se vraćati u našu neveselu stvarnost”, poručuje Popović.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …