Crnu Goru čeka lošija turistička sezona

U Crnoj Gori ove godine se sasvim izvjesno može očekivati lošija turistička sezona, nego što je to bilo planirano – ocijenio je predsjednik Crnogorskog udruženja privrednika (CUP) i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Teško je govoriti o bilo kakvim procjenama i kada je situacija dobra, ali još teže u koliko je suprotno. Ipak, intuitivno mogu da kažem da se stvari sada već ne odvijaju onako kako je to planirano – rekao je Kostić agenciji Mediabiro.

Teško je bilo, kako je naveo, povjerovati da će u srcu Evrope da izbije rat, koji može da bude ozbiljan okidač za usporavanje ekonomije, kako evropske, tako i svjetske.

Pored korone, koja još nije prošla, imamo i poremećen lanac snabdijevanja i nedovoljne količine produkcije svjetske privrede, što dodatno podgrijava inflaciona očekivanja – istakao je Kostić.

Kada se uzme obzir činjenična situacija smatra da se ne može očekivati onaj nivo oporavka svjetske ekonomije koji je planiran.

Neminovno je da se putem efekta prelivanja sve ovo odražava na Crnu Goru i njenu ekonomiju. Mi sada, sasvim izvjesno možemo očekivati lošiju turističku sezonu, nego što je to bilo planirano zbog događaja u Ukrajini – kazao je Kostić.

U crnogorskom platnom bilansu, ističe, prilivi od turizma imaju izuzetan značaj.

A kada oni kaskaju onda imamo moguće generisan ozbiljniji nedostatak fiskalnih prihoda, koji prouzrokuje novo zaduživanje i goru situaciju nego što je do sada bila – objasnio Kostić.

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …