Udarne vijesti

Trgovački lanci prestaju prodavati rusku votku

Više trgovačkih lanaca u Njemačkoj odlučilo je izbaciti s polica proizvode uvezene iz Rusije, od votke do paste za zube, u znak solidarnosti s Ukrajinom.

Sve dosad diskontna trgovina Aldi sjever nudio je tek jedan artikl iz Rusije: votku u boci od 0,7 l. “Odlučili smo prekinuti prodaju tog proizvoda”, rekao je u srijedu za AFP portparol trgovine. I sestrinska kompanija Aldi jug zabranila je to alkoholno piće na svojim policama. Trgovina prehrambenim proizvodima želi tako “poslati poruku u sadašnjoj situaciji”, rekao je njezin glasnogovornik.

Služba nabave trgovačkog lanca Rewe i njezine diskontne podružnice Penny više neće naručivati prehrambene namirnice proizvedene u Rusiji, saopštila je je pak kelnska grupacija. Postojeće zalihe će se prodati ili će se ponuditi bankama hrane, dodao je.

Edeka: Podržavamo sve sankcije
Vodeći trgovački lanac u tom sektoru u Njemačkoj, Edeka, poručila je da “podržava sve sankcije koje su predložili Evropska unija i njemačka vlada”.

Diskontni lanac Netto, u vlasništvu danske grupacije Salling, prestao je prodavati ruske proizvode u Njemačkoj i u drugim evropskim zemljama, saopštila je u ponedjeljak njegova matična firmaa. Riječ je o dvadesetak proizvoda, od votke i paste za zube do čokolade. Grupacija sudjeluje i u humanitarnim akcijama doniranjem novca i hrane.

Poslovni

Detalji bizniscg