Stijović: Za očekivati je novi rast cijena brašna, žitarica i ulja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je danas da je realno očekivati novi rast cijena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu, zbog ratnih sukoba u Ukrajini.

“Iako ove proizvode domaći trgovci uglavnom uvoze iz Srbije, ti proizvodi se trguju na berzama i zavise od cijena kretanja na međunarodnom tržištu… Zemje iz našeg regiona, koji su naši tradicionalni uvozni partneri, kreiraju robne rezerve popunjavajući svoje kapacitete i time se na posredan način stvara nestašica na tržištu”, rekao je Stijović na današnjoj konferenciji na kojoj predstavio ovogodišnji Agrobudžet.

“Kroz ovogodišnji Agrobudžet imamo mogućnost da unapređujemo poljoprivrednu proizvodnju i povećamo našu nezavisnost u proizvodnji hrane”, saopštio je Stijović i dodao da je plan da se unaprijede mogućnosti za veću proizvodnju domaće hrane, kako bi se zemlja osigurala u slučaju većih poremećaja.

Istakao je da javnost treba da zna da efekat čitavog globalnog poremećaja na naše tržište može uzrokovati ozbiljnu nestašicu proizvoda.

Stijović je kazao da je samo dan nakon izbijanja sukoba u Ukrajini cijena žitarica, uglja i naftnih derivata značajno skočila.

On je naveo da Rusija i Ukrajina ćine 80 odsto svjetskog izvoza suncokretovog ulja, 30 odsto svjetskog izvoza pšenice i 20 odsto svjetskog izvoza kukuruza.

“Cijena pšenice je 23. februara iznosila 280 dolara po toni, 25. februara bila je 330 dolara po toni, a jutros nešto više od 350 dolara”, naveo je Stijovič.

Objasnio je da ponuda osnovnih životnih namirnica u ovom trenutku na tržištu ne prati tražnju, što rezultira povećanjem cijena.

Istakao je da će problem nastati kada se Rusija u potpunosti isključi iz modela SWIFT plaćanja zato što u tom trenutku neće biti u mogućnosti da naplati svoje proizvode koji kreću prema Evropi, što će dovesti do problema da će stići ono što je samo avansno plaćeno.

“Tada očekujemo da ćemo imati problem u snadbijevanju, koji se neće odmah odraziti na Crnu Goru, ali u narednih par mjeseci u zavisnosti od ratnih dejstava pitanje je kako će odraziti na nas”, rekao je Stijović.

Naveo je da su robni kapaciteti Crne Gore uništeni, te da oni od 2003. godine ne postoje.

“Vrlo su nam ograničene mogućnosti za dodatne rezerve. Iako imamo finansijska sredstva, možemo da obezbijedimo robu, problem je logistika, gdje to držati i način distribucije. Postojeći Zakon o interventnim nabavkama zavisi od podataka koje će nam dostaviti opštine”, rekao je Stijović.

Ponovio je da robnih zaliha ima dovoljno za narednih dva do tri mjeseca.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …