Srzentić: Unaprijediti položaj crnogorske zajednice na Kosovu

Dizajniranje politika po mjeri svih, pristupačniji servisi za sve, primjena principa inkluzivnosti i jednakosti prioriteti su Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a punom saradnjom sa ministarstvima u Vladi Kosova biće pokrenuti razvojni projekti za dobrobit građana obje države.

To je poručeno tokom sastanka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić sa zamjenicom premijera u Vladi Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilijom Redžepi, a uz prisustvo kosovskog ministra za lokalnu samoupravu Elberta Krasniqija.

Sagovornice su ponovile da su odnosi Crne Gore i Kosova prijateljski uz veliki potencijal za zajedničku saradnju na brojnim poljima.

Ministarka Srzentić upoznala je zamjenicu premijera Redžepi sa aktivnostima Ministarstva u dijelu javne uprave, digitalne transformacije i medija, i istakla posvećenost crnogorskog tima da u punom kapacitetu sarađuje sa ministarstvima u Vladi Republike Kosovo u realizaciji zajedničkih inicijativa, posebno projekata u dijelu prekogranične saradnje.

Osnaživanje žena, njihovo uključivanje u rad na visokorukovodnim pozicijama, pitanja osjetljivih grupa stanovništva, kao i djelovanje Ministarstva u skladu sa principima različitosti, jednakosti i inkluzije su jedna od naših zajedničkih tačaka susreta – kazala je Srzentić.

Dodatno, kako je istakla Srzentić, “koristimo ovu posjetu da konkretizujemo buduće zajedničke inicijative, kako bismo kroz regionalne projekte doprinijeli cjelokupnom razvoju, i život građana obje države učinili boljim i kvalitetnijim”.

Srzentić je posebno naglasila da u narednom periodu trebamo zajedno usmjeriti napore na unapređenju položaja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

Zamjenica premijera Redžepi je u srdačnom razgovoru istakla prijateljske odnose dvije zemlje te naglasila zajednički interes za konkretne prekogranične projekte, ali i stavljanje u punu funkciju još jednog povezujućeg putnog pravca dvije zemlje na relaciji Plav-Murino-Čakor-Peć koji skraćuje komunikaciju za ove opštine, kao i njegov značaj za turizam u obje zemlje.

Redžepi je potvrdila opredjeljenje Vlade Kosova da se u saradnji sa Crnom Gorom dodatno unaprijedi položaj crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

Srzentić i Redžepi su saglasne da postoji zajednički interes za kvalitetnu i uzajamnu ekonomsku, turističku, kulturnu i svaku drugu saradnju, a za dobrobit građana obje države.

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …