Udarne vijesti

KOCKAR

Piše: Meliha Meli Ramusović

Suverenost. Pitanje svih pitanja sada. Pitanja o sudbini Ukrajine, ali i legitimitetu evroatlantskog projekta. Pitanje i balkanskih velikih, malih, slučajnih i onih nezavršenih država.

A suverenost, baš kao i demokratija, nikada nije do kraja ispričana priča. Naročito tamo gdje je dosta onih koji ne žele da je slušaju.

Država je nerazdvojiva od te priče o suverenosti. Ali je i prevazilazi. Naročito u momentu koji zahtijeva suspenziju suverenosti, pa nekada i same demokratije, upravo da bi te temeljne vrijednosti države i bile sačuvane.

Taj momenat je onda i momenat kada se istorija dešava. I traži suverena.

Traži državnika.

Traži onoga ( kod nas, nažalost, još u muškom rodu ) koji ima kapacitet da za svoju zemlju iznjedri kritičnu viziju koju zahtijeva težina trenutka. Ali i snagu da tu viziju sprovede u djelo, rizikujući upravo onaj državnički legitimitet u čije ime nastupa.

Jer, u trenutku kada suspenduje suverenost zarad one koja predstoji, taj državnik, za dobar dio onih u čije ime nastupa, neminovno je izdajnik. Naroda, vjere, istorije. Pa i države.

Taj državnik je u biti kockar.

A možda je, po prirodi posla, kockar i svaki pravi državnik. Naročito u današnjem poremećenom svijetu koji se uporno opire svakom znanom poretku.

Ali, bacajući kocku svog legitimiteta, baca je taj državnik i za mjesto u istoriji.

Imali smo takvih, drsko hrabrih kockara.

Imamo li ih i sada, imamo li ga još uvijek, vidjećemo u danima koji predstoje.

Skala Radio

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …