Udarne vijesti

Crna Gora uvela sankcije Rusiji

Ministarstvo Vanjskih poslova oglasilo se saopštenjem povodom aktuelne situacije vezane za Rusiju i Ukrajinu.

Saopštenje:
Crna Gora se krajem februara, nakon napada na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije. To znači da će u Crnoj Gori iste mjere važiti u odnosu na Rusiju. Ovim targetiranim mjerama pogođeni su politički, ekonomski i lični interesi aktivnih učesnika u neprihvatljivom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Navedenim odlukama, Crna Gora nastavlja svoju politiku stoprocentne usaglašenosti sa politikom EU. Još važnije, njima na djelu pokazujemo svoju solidarnost sa Ukrajinom, kao i riješenost da, sa ostalim partnerima i širokim spektrom država međunarodne zajednice, damo svoj doprinos ponovnom uspostavljanju mira u Evropi. Pored EU, bilateralne sankcije Rusiji su uvele i brojne druge zemlje poput SAD, UK, Australije, Japana, Novog Zelanda, ali i tradicionalno neutralne Švajcarske.

Individualne mjere EU se, između ostalog, odnose i na predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i na članove Nacionalnog vijeća za sigurnost RF i preostale članove ruske Dume, dok ekonomske sankcije obuhvataju finansijski, energetski, saobraćajni, tehnološki i vizni sektor.

Finansijske sankcije EU usmjerene su na ključne državne kompanije, posebno u oblasti odbrane, kao i na oko 70% ruskog bankarskog tržišta, sa ciljem da u potpunosti ograniče ruski pristup najvažnijim tržištima kapitala, kao i da značajno limitiraju finansijske prilive iz Rusije u EU.

Energetske sankcije odnose se na zabranu prodaje, kupovine, prenosa ili izvoza u Rusiju specifične robe i tehnologija namjenjenih prečišćavanju (rafinisanju) nafte, kao i na pružanje povezanih usluga, čime se onemogućuje sposobnost Rusije da unaprijedi svoje rafinerije nafte po novim standardima.

Kada je u pitanju saobraćajni sektor, EU je uvela sankcije koje se odnose na robu i tehnologije u vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji. Takođe, zabranjeno je pružanje usluga osiguranja i reosiguranja, relevantnih usluga održavanja, kao i povezane tehničke i finansijske pomoći. Zabranom prodaje aviona, rezervnih djelova i opreme ruskim aviokompanijama (3/4 aviona u komercijalnoj floti RF konstruisano je u EU, SAD ili Kanadi), namjerava se značajno oslabiti jedan od ključnih sektora ruske ekonomije i ograničiti povezanost Rusije. U skladu sa mjerama Savjeta EU, Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione.

Istovremeno, na postojeću odluku, dodaje se odredba zabrane kupovine, prodaje, direktnog ili indirektnog pružanja investicioniih usluga hartijama od vrijednosti sa Rusijom i njenom Vladom, ruskom Centralnom bankom, te pravnim subjektima, licima ili entitetima koji rade po nalozima Vlade ili Centralne banke Rusije. Takođe, mjera podrazumijeva zabranu učešće u bilo kojoj vrsti kreditnih/zajmovnih transakcija.

Pored navedenih mjera, javnost ćemo blagovremeno informisati o svim sljedećim odlukama, kao i o drugim oblicima pomoći.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …