NATO Secretary General Jens Stoltenberg launched his outline for NATO 2030 in an online conversation with the Atlantic Council and the German Marshall Fund of the United States

NATO će poslati oružje ali neće ratovati za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je u vojnoj bazi u Lasku u Poljskoj da NATO podržava Ukrajinu, šalje joj protivtenkovsko i protivavionsko oružje, humanitarnu i novčanu pomoć, ali da ne namjerava da šalje u tu zemlju vojsku, jer NATO nje dio tog sukoba sa Rusijom.

„NATO nije dio ovog sukoba, zato ne namjeravamo da šaljemo nikakvu vojsku na Ukrajinu, ni avione u ukrajinski vazdušni prostor“, kazao je Stoltenberg poslije obilaska baze i razgovora sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Prvi čovek NATO je međutim upozorio da sve obaveze iz člana 5. sporazuma NATO, o tome da je napad na jednu članicu napad na sve saveznike, ostaju na snazi.

“Branićemo svaki centimetar NATO”, rekao je Stoltenberg.

Od Rusije je zatražio da okonča taj kako je kazao neopravdano izazvani rat, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i vrati se diplomatiji.

“NATO ne traži sukob sa Rusijom, Rusija mora odmah da okonča taj rat, povuče sve svoje snage iz Ukrajine i sa dobrom voljom da krene diplomatskim putem. Svijet stoji uz Ukrajinu, pomagaće joj. Pomaže joj NATO. Pomažemo vojnom podrškom, šaljemo protivtenkovsko i protivavionsko oružje. Šaljemo humanitarnu i finansijsku pomoć. Ne namjeravamo da šaljemo vojsku na Ukrajinu”, kazao je Stoltenberg.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …