Udarne vijesti

MMF predlaže povećanje PDV-a na 22% i poreza na dohodak


Fiskalni deficit ostaće visok u srednjoročnom periodu, što će rezultirati vraćanjem javnog duga Crne Gore od naredne godine i nadalje na trenutno povišen nivo od 90 odsto BDP-a. Stoga je imperativ da mjere politike za sprovođenje potrebne i značajne fiskalne konsolidacije budu jasno identifikovane i da se njihovi prinosi pažljivo procijene, ocjenjuje se u posljednjem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u koji je Pobjeda imala uvid.

Izvještaj Misije MMF-a za Crnu Goru, koji je pripremljen nakon redovnih godišnjih konsultacija sa crnogorskim zvaničnicima, pokazuje značajna odstupanja u procjeni eksperata ove međunarodne finansijske institucije i Ministarstva finansija po pitanju kretanja fiskalnog deficita, javnog duga i rasta BDP-a u narednih par godina.

Srednjoročna fiskalna strategija nadležnih organa postavlja fiskalni put da deficit padne ispod jedan odsto BDP-a do 2024. godine, uglavnom zasnovan na smanjenju rashoda od oko pet odsto BDP-a i optimističnim projekcijama ekonomskog rasta koje premašuju većinu empirijski zasnovanih procjena potencijalnog rasta i pretpostavlja se da praktično nema ožiljaka od pandemije – navodi se u izvještaju MMF-a.

MMF predviđa da će fiskalni deficit u ovoj godini biti 6,1 odsto, u narednoj 5,6, a u 2024. šest odsto, dok Ministarstvo finansija ima mnogo optimističnije prognoze. Resor Milojka Spajića predvidio je nivo fiskalnog deficita u ovoj godini na pet odsto, u narednoj 1,9, a u 2024. svega 0,6 odsto. Kada je riječ o javnom dugu, MMF očekuje da on u ovoj godini bude na nivou od 77,9 odsto BDP-a, u narednoj 78,2, a u 2024. 80,9 odsto, dok se u 2026. penje do 86,8 odsto BDP-a. Ministarstvo finansija, sa druge strane, procjenjuje pad javnog duga sa 76,6 odsto BDP-a u ovoj na 73,2 odsto u narednoj i 69,9 odsto u 2024. godini. Znatna razlika je i u procjeni rasta crnogorske ekonomije, za koju MMF vjeruje da će rasti šest odsto u ovoj, 2,8 odsto u narednoj i 2,5 odsto u 2024, dok Ministarstvo očekuje rast od šest, 5,1 i 4,5 odsto u trogodišnjem periodu.

MMF je upozorio da program ,,Evropa sad“ nosi potencijalno značajne rizike, među kojima su redosljed predloženih mjera i manjak resursa i administretivnih kapaciteta inspekcija.

Veliki izazovi proizilaze iz nemogućnosti da se tačno izmjeri ukupna veličina sive ekonomije, kao i varijacije i koncentracije neprijavljenih plata širom zemlje i sektora privrede.

Preporuke
MMF savjetuje nadležnima da održe primarni suficit od oko jedan procenat BDP-a do 2026. godine, što bi bilo u skladu sa težnjama za pristupanje EU, obezbijedilo bi silaznu putanju javnog duga i podrazumijevalo sličnu stopu fiskalnog prilagođavanja preduzetog između 2015. i 2019. godine.

Osoblje procjenjuje da su fiskalne mjere u iznosu od četiri odsto BDP-a potrebne za postizanje ovog cilja. Ovo bi podržalo smanjenje duga opšte vlade na oko 77 odsto BDP-a do 2026. godine. To se može postići kombinacijom mjera rashoda i prihoda tokom četiri godine, uključujući uvođenje mjera povećanja prihoda prvobitno predviđenih u programu ,,Evropa sad“, koje nijesu usvojene u budžetu za ovu godinu – ističu eksperti MMF-a.

Da bi se došlo do suficita od jedan odsto, MMF preporučuje Crnoj Gori da u ovoj godini uvede akcizne politike predviđene programom ,,Evropa sad“ i sprovede markiranje goriva. U narednoj godini preporučeno je povećanje PDV-a za jedan procentni poen na 22 odsto, zatvaranje odabranih poreskih oslobođenja, povećanje stope poreza na dohodak na 15 odsto, smanjenje zapošljenih u javnom sektoru za dva odsto godišnje, te zadržavanje rasta robe i usluga u odnosu na inflaciju i

zadržavanje povećanja plata u javnom sektoru. U 2024. MMF preporučuje zadržavanje rasta kapitalne potrošnje u odnosu na inflaciju.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …