Udarne vijesti

Udar na standard: Gorivo skuplje 3 do 4 centa, oboren crni rekord

Sve vrste goriva od ponoći će poskupjeti za tri do četiri centa, pokazuju preliminarni podaci odnosa cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura.

Prema procjeni, nova cijena eurodizela biće veća za tri centa i iznosiće 1,45 eura. Obje vrste benzine poskupiće za četiri centa, pa će BMB 98 koštati 1,62 a BMB 95 – 1,58 eura.

Nova cijena lož ulja biće najvjerovatnije veća za dva centa – 1,42 eura.

Cijene benzine sada su za osam centi veće od istorijskog maksimuma iz 2012. godine, a dizela za dva centa.

Vlada nema zakonsku mogućnost da ograniči cijene goriva i smanji dažbine na taj akcizni proizvod, kao što su to nedavno uradile Srbija, Hrvatska i mnoge druge zemlje.

Skupština treba da usvoji zakon, koji bi Vladi dao takvu mogućnost. U skupštinskoj proceduri nalaze se četiri predloga o ograničavanju cijena i smanjenju akciza. Mogućnost da zakaže Skupštinu ima sadašnji predsjedavajući Strahinja Bulajić.

Neophodno je i da se održi sjednica Odbora za ekonomiju koji bi razmotrio i preredio predloge za smanjenje cijena goriva.

Razlozi za novo poskupljenje su rast cijena nafte nakon početka rata između Rusije i Ukrajine, i najavljenih sankcija Rusiji koja je značajan proizvođač i izvoznik.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …