SPAJIĆ: Program “Evropa sad” uspio, plata, 686 eura, građani da ne brinu

Program “Evropa sad” je uspio, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja u tehničkom mandatu Milojko Spajić, navodeći da se to moglo vidjeti i kroz rast prosječne plate za januar, koja je po podacima Monstata iznosila 686 eura. Uvjerava i da građani nemaju razloga za brigu kad je u pitanju “Evropa sad” dok traje aktuelna vlada, a saopštio je i da su zabilježili rast prihoda u budžetu u prva dva mjeseca ove godine.

Spajić je na predstavljanju rezultata za program “Evropa sad” na konferenciji za novinare rekao da su je procjena rasta prosječne zarade na 700 eura do kraja 2022. godine bila potpuno realna.

“Po prvi put u istoriji Crne Gore minimalna potrošačka korpa za četiri osobe manja je od prosječne zarade. Minimalna potrošačka korpa iznosi 681 eura, a prosječna zarada je 686 eura”, istakao je Spajić.

Inflacija 5,7 odsto

Inflacija u Crnoj Gori je, kako je rekao, na nivou evropske od 5,7 odsto za januar na godišnjem nivou.

“Čuli smo mnogo puta da je ‘Evropa sad’ samo rezultat inflacije. Naravno da je to netačno, vidimo zarade koje su na mjesečnom nivou porasle 26,1 odsto. Imali smo fantastičan rast zarada u januaru”, saopštio je Spajić.

Očekujemo, kaže Spajić, veliki inflatorni pritisak koji bi tek trebalo da se desi u budućnosti, zbog čega se moraju praviti detalji planovi. Garantuje da Evropa sad, za vrijeme postavke ove Vlade, nije ugrožena.

“Evropa sad” je, tvrdi, potpuno održiva, što znači da su “budžet i program dobro isplanirani”.

To, navodi Spajić, potvrđuje i statistika.

“Za januar smo imali preko tri miliona eura više prihoda od plana. Za februar, zaključno sa današnjim danom, imaćemo otprilike oko osam miliona eura više od plana”, navodi Spajić.

Zbog neplaniranog porasta prihoda, kako je rekao, sproveli su neke druge socijalne mjere za najugroženije kategorije, među kojima je pomoć za oko 77 hiljada penzionera u iznosu od 50 eura.

Kaže i da nema zabrinutosti za dalju implementaciju programa “Evropa sad”.

On je najavio da će vrlo izaći sa planom kako Crna Gora da reaguje u odnosu na krizu koja se dešava pred našim očima.

Odović: “Evropa sad” fiskalno održiva

Državni sekretar u Spajićevom resoru Janko Odović kazao je da je “Evropa sad” fiskalno održiva, te da su sve priče opozicije i dijela vlasti bile netačne.

“Svaki ministar koji dođe ovdje poslije nas i koji bude tvrdio drugačije, građani treba da znaju da to nije tačno, jer su prihodi za samo dva mjeseca veći za 13 miliona eura”, kazao je Odović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …