Udarne vijesti

Lojpur: Uzalud “Evropa sad”, ako privreda nije jaka

Postavlja se pitanje da li su tvorci programa “Evropa sad” predvidjeli rezervnu varijentu po principu “šta ako sve ne bude išlo kao što je planirano”. Jer ako program ne bude “djelovao”, i ako u međuvremenu ne koncipirano novu razvojnu paradigmu cnogorske privrede koja će dominatno počivati na kreativnim industrijama, može se desiti da umjesto jednakosti u bogatstvu dostignemo jednakost u opštem siromaštvu, kazao je u intervjuu “Vijestima” prefesor na podgoričkom Ekonomskom fakultetu Anđelko Lojpur.

Kakvo je Vaše mišljenje o programu “Evropa sad”? Većini zaposlenih su povećane plate na račun smanjenih državnih dažbina, ali da li je to održivo za državne finansije i privredu?

Pokušamo li procijeniti stanje na području privrednog razvoja i socijalnog života jedinstvenim iskazom, te ako to “pomnožimo” sa rastućom neizvjesnošću na planu toka korona krize, kao država sa nedovršenom tranzicijom našli smo se pred neočekivanom prilikom za početak temeljne rekonstrukcije ekonomskog sistema i prijeko potrebnog uravnoteženja socijalno-političkih prilika. Naime, rastuća nezaposlenost, veliki broj socijalno nezbrinutih osoba i sl., su trendovi koji u kontinuitetu dobijaju na intenzitetu, tako da je siromaštvo postalo masovna pojava, a egzistencijalna ugroženost i preživljavanje su se nametnuli kao ključni problem najvećeg dijela društva. Dodamo li prethodnom sve što se dešava na “političkoj pozornici”, izgleda da smo blizu onoj Marksovoj tezi o “odumiranju” države.

U tom smislu potrebna nam je nova, mada staru nismo nikada ni imali, dugoročna razvojna strategija, gdje bi najuzvišenije društvene snage postigle puni konsenzus oko ključnih razvojnih ciljeva čime bi poništili tzv. razvojni jaz, odnosno spoznaju da su razvojne mogućnosti Crne Gore, tj. izdašnost raspoloživih resursa, značajno iznad sadašnjeg nivoa ostvarenih efekata. Na bazi takvog pristupa, umjesto kancerogenog rasta BDP koji imamo godinama na uštrb devastacije i neracionalnog korišćenja prirodnih resursa, moguće je raspoložive nacionalne resurse alocirati na ona mjesto gdje će biti najbolje iskorišteni i sa najvećim efektima. Ujedno, samo na tim osnovama, u procesu implementacije iste, moguće je da se makroekonomska stabilnost, nova industrijska i regionalna razvojna politika koncentrišu na uočavanje i uklanjanje nedostataka u funkcionisanju države i tržišta. U tom smislu krajnje je vrijeme da vlada prestane da “govori” o velikim investicijama tipa mostovi, pruge, nove fabrike i niza drugih čuda. Umijesto toga, treba stvoriti uslove u kojima će puno malih, domaćih preduzetnika investitora angažovati svoje vrijeme, energiju i vlastiti kapital i pokrenuti neki biznis. Mnogo je važnije shvatiti da se pod određenim uslovima može efektuirati štednja građana koja je sada procijenjena na oko milijardu i tri stotine miliona eura, od priželjkivanih velikih “državnih” investicija. U ostalom, pokazalo se da se ni jedna zemlja nije razvila zahvaljujući stranom kapitalu, s tim da se loše piše svakoj državi koja je glavni poslodavac.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …