Jedino Crna Gora i Luksemburg ne nude pomoć Ukrajini

Crna Gora i Luksemburg jedine su NATO članice koje za sada nijesu ponudile pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom, piše Pobjeda.

Prošlog četvrtka poslije pet časova ujutru počeo je ruski napad na Ukrajinu. U vojnoj operaciji, koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, za sada je prijavljeno na stotine žrtava. Napadi na ukrajinske gradove traju danonoćno, a Ukrajina, uprkos značajno manjoj vojnoj snazi, pokušava da odvrati ruske napade.

Mada je Putin upozorio da se ne miješaju u ovaj sukob, članice NATO odlučile su da pomognu Kijevu u ratu koji prijeti da preraste u najveću humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Ipak, Crna Gora odlučila je da ne slijedi primjer saveznika, već je, kako je objavio NATO, za sada, uz Luksemburg jedina zemlja koja neće pružiti pomoć Ukrajini.

Saveznici u NATO-u pojačavaju svoju političku i praktičnu podršku Ukrajini dok ona nastavlja da se brani od ruske invazije u punom obimu. Hiljade protivtenkovskog oružja, stotine protivvazdušnih raketa i hiljade zaliha malokalibarskog oružja i municije se šalju u Ukrajinu. Saveznici takođe pružaju finansijsku i humanitarnu pomoć vrijednu milione eura, uključujući medicinske zalihe za pomoć ukrajinskim snagama – objavljeno je juče na sajtu Alijanse.

Potom je navedeno i koje sve zemlje će pružiti pomoć.

Belgija, Kanada, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Letonija, Litvanija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države su već poslale ili odobravaju značajne isporuke vojne opreme u Ukrajinu – navodi se iz NATO.

Ukrajina je, kako kažu, već dobila kritično oružje, uključujući rakete „džavelin“ i protivvazdušne rakete, od NATO saveznika, kao i milione eura finansijske pomoći.

Albanija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Mađarska, Island, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države nude humanitarnu pomoć ili otvaraju svoje granice za ukrajinske izbjeglice. Hrvatska, Poljska i Rumunija već dočekuju ukrajinske izbjeglice. Italija takođe pruža hitnu finansijsku pomoć ukrajinskoj vladi, a Turska je produbila odbrambene veze sa Ukrajinom i isporučila humanitarnu pomoć – navodi se u saopštenju Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da pozdravlja to što saveznici pojačavaju podršku Ukrajini, uz dodatnu vojnu opremu, finansijsku i humanitarnu pomoć.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …