Udarne vijesti

Đurašković: Bez jakog Cetinja, nema ni jake Crne Gore

Novoizabrani gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković je u inauguranlom govoru kazao da će nova gradska uprava „u mjeri svojih ovlašćenja odlučno reagovati na svaki pokušaj ugrožavanje Crne Goreo i na svako uzurpiranje crnogorske istorije, kulture, baštine i prava.“

Bez jakog i dostojanstvenog Cetinja nema ni jake Crne Gore. Cetinje i Crna Gora su jedno, slabljenjem Crne Gore slabi Cetinje, slabljenjem Cetinja, slabija je i Crna Gora. Progresom jednog raste i drugo. Zato će Cetinje rasti i za sebe i za Crnu Goru. Cetinje mora biti otvoreni, miroljubovi grad. Prijestonica koja pripada svim građanima Crne Gore. Grad koji će svojim primjerom, sadržajnim gradskim životom ukazati gostoprimstvo svim dobronamjernim posjetiocima. Insistiraćemo na punom poštovanju Zakona o Prijestonici i preseljenju na Cetinje svih državnih institucija definisanih zakonom – kazao je Đurašković.

Novoizabrani gradonačelnik je naveo da je cilj nove uprave „promjena načina upravljanja gradom, promjena stanja u kojem se Cetinje nalazi, oslobađanje svih društvenih i ekonomskih potencijala od jednostranih i jednopartijskih pristupa, kao i privredni oporavak i zaustavljanje neprekidnog iseljavanja.“

Danas je stanje na Cetinju loše do te mjere da ne znam odakle bih krenuo. Da li od 38 miliona eura duga, infrastrukure sa vitalnim saobraćajnicama koje čekaju godinama na rekonstrukciju, problema sa vodosnabdijevanjem, stanja u cetinjskoj privredi, ogromnoj nezapošljenosti ili od cetinjskog sporta đe je najstariji klub u državi, FK Lovćen, u najnižem rangu takmičenja, dok se rukometaši, košarkaši i odbojkaši “snalaze” da prežive, a cetinjska đeca pokazuju talenat i umijeće u drugim gradovima i na svim meridijanima, jer nemamo osnovne uslove da ih zadržimo u nekom od cetinjskih kolektiva. Da li je potrebno da govorim kako nam izgledaju parkovi, gradsko jezgro, parkinzi u cetinjskim naseljima, da li da govorim o 8 miliona eura duga za struju cetinjskog vodovoda, partijskom zapošljavanju, propadanju brojnih objekata u vlasništvu grada i mnogo čemu drugom što staje u tužnu sliku grada iz kojeg se godinama odlazi. Ne mogu da se ne dotaknem i lošeg odnosa prema seoskim potencijalima u Riječkoj i Katunskoj nahiji koje su nekad činile kičmu crnogorske države, hranile i branile desetine hiljada ljudi u podlovćenskoj Crnoj Gori – kazao je Đurašković.

Đurašković je konstatovao da je stanje finansija na Cetinju loše i da će trebati puno rada odgovorne vlasti da se naslijeđena šteta sanira, a dugovi počnu vraćati. On se zahvalio doskorašnjem gradonačelniku Aleksandru Kašćelanu na korektnoj i konstruktivnoj saradnji.

Izboru gradonačelnika je prethodila četvorosatna rasprava, a Đurašković je izabran sa 18 glasova glasovima SDP i Stare garde LSCG, Demokratske Crne Gore i GP URA. Uzdržan je bio odbornik Socijaldemokrata.

Cetinjski list

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …