Blažić: Nelegalnim imenovanjem mandatara Đukanović rizikuje da bude smijenjen

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić kaže da bi eventualno određivanje mandatara bez prethodno održanih izbora bilo flagrantno kršenje crnogorskog Ustava i osnov da se protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića pokrene postupak pred Ustavnim sudom.

– U slučaju da Ustavni sud utvrdi povredu Ustava, što bi bilo ustavnopravno nesporno, Skupština bi mogla da razriješi predsjednika na osnovu člana 98 Ustava koji jasno uređuje uslove za prestanak mandata, odnosno razrješenje predsjednika. U istu pravnu situaciju povrede Ustava ulazi i Skupština ukoliko izabere takvu nelegalnu vladu na predlog nelegalnog mandatara – kazao je Blažić za „Dan“.

Komentarišući mogućnost formiranja manjinske vlade nakon smjene premijera, odnosno pada vlade Zdravka Krivokapića, Blažić je kazao da bi to bilo potpuno nelegalno.

Upravo ovih dana predsjednik je obznanio započinjanje partijskih razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini (član 95 stav 1 tačka 5 Ustava), a samim tim i mogućnost da Skupština donese neustavnu odluku o izboru nove, treće po redu neustavne vlade, u pola mandata Skupštine, pri tome zanemarujući svoja ustavna ograničenja iz člana 103. stav 1 Ustava Crne Gore o uslovima pod kojima predsjednik može određivati mandatara za sastav vlade – precizirao je dr Blažić.

Obaveza Bulajića da zakaže sjednicu

Blažić kaže da je poslovnička obaveza predsjednika Skupštine da prvu redovnu sjednicu zakaže u martu. Navodi da smo došli u situaciju da funkcioneri ocjenjuju hoće li ili neće da izvršavaju propise, te da u tom slučaju nema više govora o državi i o institucijama.

– Poslovnik skupštne koji je unutrašnji akt i koji nema dejstva na bilo koga trećeg osim na poslanike regulisao je sazivanje sjednica i prvo redovno zasjedanje počinje u martu, a predsjednik Skupštine tu je spiker koji treba da ispoštuje normu i zakaže za odgovarajući datum prvu redovnu sjednicu Skupštine koja je u martu. Neko neće da radi svoj posao, oprostite o tome ne možemo da razgovaramo. Tu se najbolje vidi gdje smo, što smo i dokle su nas dovele crnogorske kvaziinstitucije ovo je najbolji primjer – rekao je Blažić.

On kaže da mi nemamo ni državu, ni institucije, ni odgovorne političare.

U ovoj zemlji je svaka priča izlišna, ja sam razočaran, kao građanin i čovjek koji se bavi pravom 40 i više godina, svim onim što se dešava i što se dešavalo. Imate nastavak koji slijedi uskoro sa formiranjem očigledno treće nelegalne vlade u Crnoj Gori. Svaka čast, momci, rekli ste sve o sebi i najviše ste rekli o sebi – naveo je Blažić.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …