Prostorni plan Crne Gore biće završen tokom ove godine

Prostorni plan Crne Gore biće završen i usvojen tokom ove godine, uvjerena je rukovoditeljka izrade Plana Svetlana Jovanović. Koncept tog strateškog dokumenta već je, kako je kazala Radiju Crne Gore, poslat resornom ministarstvu na verifikaciju.

Poslanica GP URA Božena Jelušić zamjera Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma što posao nije brže završen. Kritikuje i to što nije ukinut sporni Zakon o prostornom planiranju.

Jovanović je kazala da su završene dvije faze izrade Prostornog plana Crne Gore do 2040. i resornom ministarstvu dostavljen je Koncept plana.

“Urađena je analiza postojećeg stanja uz osvrt na realizaciju planskih ciljeva do 2020. i pripremljen Koncept prostornog plana do 2040. Slijedi verifikacija Koncepta, koja je u nadležnosti resornog Ministarstva, odnosno Savjeta za reviziju. Paralelno će se raditi
strateška procjene uticaja na životnu sredinu i 30-dnevno upoznavanje javnosti sa Konceptom i izradom Prostornog plana. Nakon toga trebalo bi da bude pripremljen i dostavljen Nacrt plana”, kazala je Jovanović.

Vjeruje, kako je naglasila, da će Plan završiti i usvojiti ove godine.

Da je dinamika izrade Prostornog plana mogla biti brža i da je prije njega trebalo uraditi Razvojni plan Crne Gore, ocijenila je poslanice GP URA Božena Jelušić. Prostorni plan do 2040-te, smatra, mora biti zasnovan na inkluzivnim i pažljivim analizama.

“To znači da se moraju pitati svi koji se na ovaj ili onaj način bave prostorom Crne Gore. To bi bio plan za koji bih ja glasala, kada i ako dođe vrijeme za to. Ministarstvu ekologije, prostorog planiranja i urbanizma u odlasku zamjeram što Prostorni plan nije rađen promptno, a mogao je, jer je ovo već druga godina. Takođe, nije ukinut sporni novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata koji se ni ne primjenjuje, već se koristi stari, pa i dalje imamo devastaciju prostora”, napominje Jelušić.

Jovanović tvrdi da paralelno sa izradom Prostornog plana resorno Ministarstvo radi na izmjenama Zakona o prostornom planiranju.

“Nastojimo da definišemo pravila i mjere koje će doprinijeti većoj, a nadam se i potpunoj kontroli korišćenja prostora. Prosto ne smijemo dozvoliti da nam se ponove greške koje smo uočili u prethodnom periodu”, istakla je rukovoditeljka izrade Prostornog plana.

Crnoj Gori su, kako je naglasila, potrebne kapitalne investicije, pokretači intenzivnijeg razvoja, kako u oblasti saobraćaja, tako i u domenu energetike, turizma i poljoprivrede.

Radio CG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …