Udarne vijesti

Jokovića za vicepremijera, Đurović šefica parlamenta, a programa – još nema

Mjesto premijera u manjinskoj vladi pripašće Uri, dok će po jedno mjesto vicepremijera pripasti SNP-u i Bošnjačkoj stranci – načelni je dogovor Ure, SNP-a i manjinskih partija, nezvanično saznaje Pobjeda.

Tokom prošle sedmice učesnici u pregovorima o manjinskoj vladi – Abazovića koalicija ,,Crno na bijelo“, Jokovićev SNP te predstavnici manjinskih stranaka – dogovarali su raspodjelu pozicija u izvršnoj vlasti.

Prema načelnom dogovoru, a u slučaju da Glavni odbor Socijalističke narodne partije da ,,zeleno svjetlo“ za dogovor o manjinskoj vladi, Vladimir Joković se pominje kao budući vicepremijer, a za predsjednika parlamenta kandidatkinja je Danijela Đurović iz te partije. Socijalističkoj narodnoj partiji trebalo bi da pripadne pet resora u vladi – kaže izvor Pobjede.

Kako je već najavljeno, za predsjednika Vlade biće predložen Dritan Abazović, lider Ure.

Prema nezvaničnim infomacijama našeg lista, najinteresantniji resor za pregovarače je – Ministarstvo poljoprivrede.

Vladu će, kako je dogovoreno, činiti 18 resora. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja biće podijeljeno, a umjesto dosadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta postojaće tri zasebna resora – prosvjeta i nauka, zatim kultura, te sport i mladi. Ministarstvo za kapitalne investicije biće podijeljeno i to na ministarstvo saobraćaja i energetike.

Planirano je da se formira ministarstvo za ljudska i manjinska prava. U manjinskoj vladi postojaće i ministarstvo za evropske poslove.

O formiranju manjinske vlade pregovaraju lider Ure Dritan Abazović, koji se od ranije pominje kao kandidat za premijera, SNP, Civis i manjinske partije. Međutim, ništa još nije izvjesno, jer se odluka SNP-a čeka odavno. Ta partija još nije saopštila zvanični stav, a Joković i dalje poziva na „dogovor unutar aktuelne većine“.

Ukoliko bi ove partije i postigle dogovor o manjinskoj vladi, nije izvjesno da će dobiti podršku opozicije, jer za DPS, SDP i SD ključno je – što će biti program manjinske vlade, odnosno njeni ključni zadaci.

Zato su tokom paralelnih pregovora i predstavnici Đukanovićevog DPS-a, kao i Konjevićevog SDP-a i Šehovićevih Socijaldemokrata insistirali da se, kao prioretni zadatak, definišu tačke buduće ,,evropske vlade“.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …