Udarne vijesti

Izbacuju neke ruske banke iz SWIFT sistema

Grupa zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i Velikom Britanijo složila se da blokira pristup “odabranim” ruskim bankama finansijskom sistemu SWIFT i uvede “restriktivne” mjere protiv ruske Centralne banke kako bi kaznila Kremlj za invazija na Ukrajinu.

Visoki zvaničnik američke administracije upozorio je da će mjere, među najstrožim do sada najavljenim protiv Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu, probiti rusku finansijsku odbranu izgrađenu u proteklih osam godina i poslati rusku rublju u “slobodni pad”.

Sankcije su zajedno najavile Sjedinjene Države i EU kasno 26. februara, a dolaze nakon što se napad Rusije na Ukrajinu proteže već četvrti dan.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će sankcije “osigurati da ove (ruske) banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i da naštete njihovoj sposobnosti da posluju globalno”.

U zajedničkoj izjavi u kojoj su najavljivane mjere, grupa zemalja, koja uključuje i Francusku, Njemačku, Italiju i Kanadu, nije rečeno na koje će se ruske odnositi zabrana, ali je fon der Lajen rekla da bi se moglo dodati još banaka.

“Obavezujemo se da ćemo osigurati da određeni broj ruskih banaka bude uklonjen iz SWIFT-a”, rekla je fon der Lajen u izjavi.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …