Crnogorski građani spremni da otvore svoje domove za izbjeglice iz Ukrajine

Imajući u vidu ozbiljnost političke situacije koja je zahvatila Ukrajinu i njene građane, postoji velika mogućnost da će i jedan broj ugroženog stanovništva, koji najvjerovatnije imaju kontakte, prijatelje ili rođake u Crnoj Gori, doći i pokušati naći utočište od ratnog konflikta, saopšteno je “Danu” iz Crvenog krsta Crne Gore.

”ZAR MOŽE BITI DOBRO TAMO GDJE SE NAROD UBIJA – KAŽE REKA LIČINA I DODAJE DA BI PRIMIO IZBJEGLICA KOLIKO BI MOGAO

U Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je zaduženo za pitanje zbrinjavanja izbjeglica juče nije odgovorilo na naša pitanja o procjenama da li će Crna Gora imati priliv izbjeglica iz Ukrajine i šta se radi tim povodom, jer kažu da imaju previše posla, dok građani sa kojima smo razgovarali kažu da bi u svoje domove primili nevoljnike iz istoka Evrope, pa čak iako na raspolaganju imaju samo garsonjeru.

Po našim saznanjima i komunikacijom sa nekolicinom građana Ukrajine i građana Crne Gore koji imaju prijatelje u Ukrajini, vrlo je vjerovatno da će se određeni broj porodica i pojedinaca zaputiti u našu zemlju. Crveni krst Crne Gore će, naravno, u skladu sa svojim mandatom i mogućnostima, pružiti neophodnu interventnu pomoć, koja podrazumijeva hranu, higijenu, odjeću, obuću, posteljinu, dušeke, ćebad itd, u skladu sa ulogom Crvenog krsta u kompletnom sistemu odgovora na krizne situacije – navode u Crvenom krstu.
Za razliku od MUP-a koji ćuti, građani su spremni da pomognu izbjeglice iz Ukrajine u skladu sa mogućnostima. Boris Basara iz Herceg Novog ima prijatelje u Ukrajini i nema dilemu da li bi im pomogao.

Naravno da bih, u slučaju priliva izbjeglih iz ratom ugrožene Ukrajine, primio ljude kojim je pomoć potrebna. Moja drugarica Julija Djačuk, živi u Jasinju, malom gradu u blizini rumunske granice. Sa njom se čujem svakodnevno i ona i njena porodica zaista žive u ogromnom strahu. Volio bih da dođu kod mene i da im pomognem – kaže Basara.

Dan

Provjerite slična mjesta

Beogradski mediji: U Panami ubijen Radoje Zvicer?

Kako ekskluzivno saznaje portal Republika, večeras nešto posle 19 časova u Panami je ubijen vođa …