SWIFT je moćno oružje Zapada protiv Putina. Rojters: Čini se da će ga iskoristiti

Rojters sugerira da je sve vjerovatnije da bi Rusija mogla biti isključena iz globalnog sistema bankovnog plaćanja SWIFT. Korak je to koji su neke zemlje oklijevale preduzeti.

Njemačka i Italija ublažile su svoje protivljenje izbacivanju Rusije iz SWIFT-a, tvrde američki i evropski dužnosnici. To bi pogodilo rusku trgovinu i otežalo poslovanje ruskim firmama. Italija, koja je oklijevala preduzeti taj korak, danas je objavila da neće staviti veto na prijedloge za isključivanje Rusije i obećala da će nastaviti raditi u skladu sa svojim partnerima iz EU, prenio je Index.

Njemačka je takođe spremna izbaciti Rusiju iz Swifta, ali mora procijeniti posljedice za svoje gospodarstvo, rekao je njezin ministar finansija Christian Lindner.

Justin Trudeau, kanadski premijer, i Boris Johnson žele Rusiju odmah ukloniti iz SWIFT-a. To bi bila značajna eskalacija sankcija koje su već nametnute Rusiji i njezinom vodstvu, od kojih su neke usmjerene osobno na Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Jedno od najmoćnijih oružja protiv Putina
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ili skraćeno SWIFT, je kooperativ sa sjedištem u Belgiji koji održava istoimeni sistem slanja informacija među financijskim institucijama.

Pojednostavljeno se može zamisliti kao sistem komunikacije među financijskim institucijama te sustav slanja i primanja poruka, tj. informacija među financijskim institucijama. Njime se točno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, primjerice o novčanim transferima.

Provjerite slična mjesta

Sultan Al-Jaber: Ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo bi svijet nazad u pećine

Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vođa klimatskih pregovora COP28, …