Udarne vijesti

Ništa od ruskih i ukrajinskih turista, pronaći nova tržišta

Crnogorski privrednici su otpočeli pripreme za ljetnju turističku sezonu koja već mora da uključi potrebu rekalibracije zbog nedolaska ukrajinskih i ruskih turista, kao i mehanizme promptnog iznalaženja ostalih tržišta za crnogorski turistički proizvod, smatra ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Ona je agenciji Mina-business kazala da, iako je u okruženju rata turizam industrija ograničenih pozitivnih dometa, Crna Gora treba sezonu prihoda snažnijih od 2019, kako bi se javne finansije stabilizovale nakon nedovoljno izmjerenih efekata uvođenja izmijenjene minimalne cijene rada.

„Ovo je set kompleksnih zadataka koji pripadaju svim institucijama i svim građanima i privrednicima u zemlji“, rekla je Kasalica, odgovarajući na pitanje kakav uticaj bi rusko-ukrajinski sukob mogao imati na Crnu Goru.

Ona je navela i da u prvoj ravni trgovinske saradnje, Crna Gora nije zavisna od tekućeg sukoba.

„No, crnogorski privrednici su otpočeli pripreme za ljetnju turističku sezonu koja već mora da uključi potrebu rekalibracije zbog nedolaska turista sa ukrajinskog i ruskog tržišta“, rekla je Kasalica.

Prema njenim riječima, Crna Gora, takođe, nema instrumente da anticipativno umanjuje efekte uvoznih eksternih šokova, čak ni kad se zakašnjelo iz fiskalne sfere smanje akcize na gorivo.

„Ukoliko kriza na globalnom nivou potraje, stižu i otežani modeli nabavke, a Crna Gora uvozi skoro 90 odsto svojih potreba za prehrambenim artiklima i slično“, dodala je Kasalica.

Ona je, komentarišući uticaj ruskog napada na Ukrajinu na svjetsku ekonomiju, kazala da će geostrateški jutarnji napad na suverenitet Ukrajine izazvati značajne ekonomske poremećaje u globalnoj ekonomiji.

„Ukrajina je jedno od poljoprivrednih izvorišta Evrope, istovremeno je održivo-razvijena industrijska ekonomija među zemljama u razvoju, koja je iz oporavka od posljedica upravljanja krizom javnog zdravlja, ušla u neizvjestan period bilo kakve održivosti u ekonomiji“, navela je Kasalica.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …