CEDIS uložio 26 miliona u obnovu seoske mreže

Crnogorski elektrodistributivni sistem uspješno je priveo kraju drugu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Ugovoreni radovi u okviru druge godine vrijedni su oko 10 miliona eura. Ukupna vrijednost realizovanih projekata, usmjerenih na rekonstrukciju mreže i unapređenje kvaliteta napajanja električnom energijom na ruralnom području širom Crne Gore, tokom prethodne dvije godine iznosila je oko 26 milona eura.

CEDIS je ulaganjem od 26 miliona eura u seosku mrežu širom Crne Gore postigao izuzetne rezultate u pogledu kvaliteta i stabilnosti u napajanju korisnika električnom energijom. Nakon niza, finansijski zahtjevnih, investicionih ciklusa koji su targetirali unapređenje sistema mjerenja kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, kao i desetina miliona uloženih u velike objekte i primarnu mrežu koji su pratili privredne i turističke potrebe Crne Gore, stekli su se finansijski i operativni uslovi za sveobuhvatnu rekonstrukciju seoske elektridistributivne mreže. Na ovaj način ne samo da je ostvaren doprinos koji se tiče kvaliteta napajanja korisnika na selu, već su ova ulaganja u infrastrukturnom smislu podsticaj za privredni razvoj ruralnog područja – istakao je Vuko Vukićević, rukovodilac Sektora za održavanje.
U okviru prve i druge godine projekta revitalizovana su dvadeset dva 10 kV dalekovoda („Grahovo“ i „Velimlje“u Nikšiću; „Gubavač“ i „Tomaševo„ u Bijelom Polju; „Lijeva Rijeka“ i „Mrke Petrovići“ u Podgorici; „Virpazar“ i „Ostros“u Baru; „Biševo“ u Rožajama; „Gornja Morača“ u Kolašinu; „Boljanići“ u Pljevljima; „Lipovik“ i „Vrela“ na Cetinju; „Hoti“ u Tuzima; „Konjuhe“ u Andrijevici; „Slap Zete“ i „Pg iz Dg“ u Danilovgradu; „Bijela“ na Žabljaku; „Dolac“ u Beranama; „Krute“ i „Mavrijan“ u Ulcinju i „Krivošije“ u Kotoru).

U okviru projekta izvršena je rekonstrukcija oko 780 km mreže, zamijenjeno oko 8.250 stubova, sprovedena zamjena svih dotrajalih elemenata mreže i ugrađena nova, visokokvaltitetna oprema, čime je značajno kvalitetnije napajanje obezbijeđeno za preko 15 hiljada korisnika elektrodistributivne mreže u selima širom Crne Gore. Na revitalizovanim dalekovodima već registrujemo značajno smanjenje prekida, a budući da su trase tih vodova mahom na teško pristupačnom terenu, naročito tokom zimskih mjeseci, ostvareni su i benefiti u pogledu smanjenog broja složenih terenskih intervencija – naglasio je Vukićević.
Radove je izvodio Konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

U CEDIS-u su aktuelne intenzivne aktivnosti na pripremi dokumentacije za objavljivanje tendera za nabavku opreme i radova za revitalizaciju dodatnih osam srednjenaponskih dalekovoda koji napajanju ruralna područja, čime potvrđujemo opredijeljenost kompanije da snažno investiciono djeluje u pravcu izgradnje savremene elektrodistributivne infrastrukture i u najzabačenijim krajevima Crne Gore – zaključio je Vukićević.
Pored navedenog, realizuju se i aktivnosti u okviru održavanja, na kojima su angažovane ekipe CEDIS-a, a u sklopu kojih su od 2019. godine revitalizovana dvadeset dva srednjenaponska dalekovoda, ukupne dužine oko 420 km.
Služba za korporativne komunikacije – CEDIS

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …