Radović podnosi ostavku, Careviću se drma fotelja

Nakon što je juče propao i treći pokušaj mirenja zaraćenih političkih strana Demokrata i Demokratskog fronta, jer se na sastanku koji je zakazala Prava Crna Gora nijesu pojavili odbornici Demokratske Crne Gore, Budvi po svoj prilici slijede izbori.

Ujedno ni još jedna preporuka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da Skupština opštine, nakon polugodišnje blokade, mora održati sjednicu do 25. februara, nije ispoštovana. Na potezu je Vlada, ova u tehničkom mandatu ili nova, koja će upozoriti Budvu i dati joj posljednji rok da održi sjednicu parlamenta, u suprotnom će raspustiti Skupštinu opštine te u grad poslati povjerenike.

Iako je novo okupljanje, kako je najavio lider budvanskog opštinskog odbora Prave Aleksandar Franeta zakazano za 1. mart, jer kako je pojasnio odbornici Demokrata nijesu mogli doći iz zdravstvenih razloga, malo je vjerovatno da će se odbornici dogovoriti i riješiti višemjesečnu političku krizu.

Franeta
Franetafoto: Prava Crna Gora Budva
Demokrate, kako je “Vijestima” rečeno, na protekla dva sastanka ostale su čvrsto pri stavu da je uslov dogovora odlazak gradonačelnika Marka Carevića sa te funkcije, što u Demokratskom frontu odbijaju. Da se DF ne odriče Carevića potvrdio je i odbornik tog političkog saveza Nikola Kralj koji je kazao njihov cilj da lokalni parlament profunkcioniše i da se konačno usvoji budžet, ali i, kako je naglasio, odbornici ostaju “čvrsto pri stavu da neće mijenjati izbornu volju građana, odnosno ostaju pri tomu da Carević bude predsjednik Opštine”.

Kako rješenja krize nema na vidiku, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, koji će se prvi naći na udaru najavljenog uvođenja prinudne uprave, jer povjerenici, njih tri, koje imenuje Vlada će raspustiti parlament, te nakon toga donijeti budžet grada i sa Carevićem koji ostaje u fotelji voditi grad do izbora, mogao bi donijeti radikalan politički potez. “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da Radović, kao jedan od načina izlaska iz krize grada i višemjesečne blokade parlamenta, vidi i u tom da on podnese ostavku.

To bi izazvalo potres, jer onda ostaje parlamentarnoj većini rok od mjesec dana da se okupi i izabere novog predsjednika SO, u suprotnom raspisuju se izbori. Naravno, to će umnogome otežati i rad Carevića. Naime, Opština Budva je u privremenom finansiranju do 31. marta, do kada Carević ima mogućnost da svojim potpisom isplaćuje zarade zaposlenima i isplate ostalih obeveza lokalne uprave. Ako SO do kraja marta ne bude u slučaju ostavke, umjesto Radovića izabrala novog predsjednika, te usvojila budžet, tada bi bilo dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje grada, odnosno niko do izbora, koji bi bili raspisani ne bi imao pravo da potpisuje isplate iz budžeta, a time ni zarade zaposlenima.

Ostavkom Radovića, kriza u gradu bi se ili još više produbila, ili bi se riješila, a Demokratama jedini uslov da se započnu pregovori je odlazak Carevića.

Sastanak u utorak da bude otvoren za javnost
Franeta je kazao da očekuje da će u utorak na sastanak doći odbornici Demokrata i da će se biti donijeto konačno rješenje oko obavljanja vlasti u Budvi.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …