MMF: Snažan rast CG ekonomije i u 2022. godini

Međunarodni monetarni fond predviđa da će crnogorska ekonomija u 2022. rasti po stopi od šest odsto. “Oporavak rasta očekuje se 2021. i 2022. godine, od 12 odsto, odnosno šest odsto, podstaknut prvenstveno normalizacijom turizma”, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o Crnoj Gori.

ilustracija (foto: pixabay.com) ilustracija (foto: pixabay.com)
“Očekuje se da će se snažan zamah rasta nastaviti 2022. godine, ali se očekuje da će proizvodnja ostati ispod trenda prije pandemije u srednjem roku”, navodi se u izvještaju MMF-a.

MMF navodi da je Kovid 19 teško pogodio ekonomiju, ali snažan oporavak je u toku.

Javni dug, koji je već bio povišen prije pandemije, dodatno je porastao. Vlada je započela reformski program „Evropa sada“, koji ima za cilj da zaustavi migraciju stanovništva kroz snažno povećanje minimalne plate, smanjenje poreza na rad i uvođenje progresivnog poreza”, navodi MMF.

Čini se, navode, da je finansijski sektor dobro izdržao šok od Kovida 19.

Iako MMF predviđa da će se snažan zamah rasta nastaviti 2022. godine, očekuju da će proizvodnja ostati ispod trenda prije pandemije i to u srednjem roku.

“Predviđa se da će trajno smanjenje prihoda i povećanje nekih dugoročnih obaveza potrošnje održati fiskalni deficit i javni dug. Sa druge strane, smanjenje poreske stope na rad bi moglo da podstakne investicije i podstakne rast, ako bude praćeno širim reformama u vezi poslovnog ambijenta. Kako se mjere podrške pandemiji povlače, očekuje se da će se nekvalitetni krediti povećati, ali će i dalje biti pod kontrlom”,stoji u izvještaju MMF-a.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …