Drastično opao broj novoizgrađenih stanova

Prošle godine je u Crnoj Gori izdato ukupno 190 građevinskih dozvola i prijava radova, na osnovu kojih je moguća izgradnja 649 stambenih jedinica – kuća ili stanova, pokazuju jučerašnji podaci Uprave za statistiku Monstat.

To je najmanji broj izdatih dozvola i broj stanova predviđen za gradnju u posljednjih deset godina, za koliko se prema ovoj metodologiji mogu naći podaci. Do sada najmanji broj izdatih dozvola bio je u 2019. godini – 197, kojima je bila predviđena izgradnja 1.580 stambenih jedinica, dva i po puta više nego lani.

Najviše dozvola izdato je 2017. godine – 1.050, kojima je bila predviđena izgradnja 4.439 stambenih jedinica, što je skoro sedam puta više nego prošle godine.

U 2020. godini izdato je 224 dozvole za gradnju 1.297 stambenih jedinica. Od 2011. do 2019. godine, broj stanova koji se godišnje mogao graditi na osnovu izdatih dozvola, iznosio je prosječno po oko tri hiljade.

U posljednjem kvartalu prošle godine (oktobar, novembar, decembar) izdato je svega 25 dozvola i to 18 za fizička lica i svega sedam za firme koje se bave gradnjom. I istom periodu 2017. bilo je izdato 275 dozvola, građanima 171, a firmama 104.

Razlozi za ovako slabo interesovanje investitora za izgradnju stambenih zgrada, mogu biti to što su u ranijim godinama dobili dozvole za gradnju velikog broja zgrada koje tek sada završavaju, ali i problema u vezi s visokim cijenama građevinskog materijala i neizvjesnosti prodaje stanova usljed ekonomske krize izazvane pandemijom.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …