Radulović: Koncept 49 poslanika odgovor na krizu i blokadu

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović smatra da je koncept 49 poslanika, koji zagovaraju pobornici formiranja manjinske vlade sistemski odgovor na trajuću institucionalnu atrofiju.

On u izjavi za “Dan” kaže da Crna Gora već duže ima ozbiljan zastoj u svojoj evropskoj agendi da je to, kao i prije prethodnih izbora, tako i danas, jedinaformula za deblokadu sistema.

Crna Gora ne bi smjela postati država propuštenih šansi i dopustiti da iz trenutne institucionalne krize uđe u institucionalnu blokadu, usljed nefunkcionalne Skupštine u kojoj ne bi bilo moguće postići kvalifikovanu većinu za izbor nosilaca pravosudnih, tužilačkih i drugih ustavnih funkcija – naveo je Radulović.

On je dodao da bi to trebalo da bude opomena političkim elitama “jer su dvije prethodne godine pojeli skakavci”, ali i podstrek da se iz političkog (neproduktivnog) partikularizma okrenu prema vođenju odgovornih javnih politika.

– Pritom “klub 49” u Skupštini ne bi trebalo da bude samo prost zbir poslanika koji obezbjeđuju kvalifikovanu većinu, već iskaz namjere da se postigne društvena sinergija na EU vrijednostima. Još jedna posna godina, u kojoj se ne bi mogao postići minimum dogovora, bila bi pogubna za strateške ciljeve crnogorskog društva i svela bi Crnu Goru na “balkansku provinciju na granici sa EU– naveo je Radulović.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …