Krivična prijava protiv direktora ToMontenegro

Stečajna uprava Montenegro erlajnza (MA) podnijela je u petak krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu (SDT) protiv To Montenegra i direktora u toj državnoj kompaniji Nikole Vukelića i Ivana Petrovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nesavjestan rad u službi i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Krivičnom prijavom obuhvaćena su i NN lica iz Ministarstva kapitalnih investicija, a stečajna uprava ih sumnjiči da su na štetu MA pribavili višemilionsku korist To Montenegru. Vukelić, koji je bio posljednji v. d. direktora MA, je direktor saobraćajnih operacija u ToMontenegru, dok je Petrović, takođe bivši radnik MA, direktor održavanja vazduhoplova.

Prijavom se traži da se saslušaju odgovorna lica To Montenegra, među kojima izvršni direktor Predrag Todorović, pokrene postupak protiv svih koji su učestvovali u oduzimanju imovine MA i preuzme njihovo krivično gonjenje, ali i da SDT pokrene finansijsku istragu protiv prijavljenih.

Prijavljeni su djelovali i djeluju po unaprijed dogovorenim zadacima. Postali su pripadnici kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela, za koja se može izreći kazna zatvora teža od četiri godine, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki od njih imao unaprijed određen zadatak i ulogu. Radi sticanja nezakonite dobiti u korist To Montenegra i odgovornih lica u tom pravnom licu, oni su kršili zakon zbog čega je nastupila višemilionska šteta po MA – navodi se u prijavi, u koju je Pobjeda imala uvid.

Oni su, kako se ukazuje, prošle godine raspolagali sredstvima i imovinom MA, koristeći ih protivno namjeni, grubo povređujući ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovine i na taj način pribavili za To Montenegro višemilionsku korist.

U djelovanju organizacije su se koristila i službena ovlašćenja NN lica na način što je izvršena teška povreda prava, tako što je bez valjane ekspertske analize, suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima, iskorišćena imovina MA u stečaju za osnivanje i prenos kapitala na To Montenegro – dodaje se u prijavi.

Navodi se da je Vukelić početkom prošle godine nezakonito izabran za v.d. direktora MA, te da je prije registracije u CRPS-u, a po uputima lica iz MKI, preduzimao radnje suprotno zakonskim i statutarnim dužnostima, u cilju pribavljanja imovinske koristi To Montenegru.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …